• √ Snabb leverans
 • √ Fri frakt >1000 kr
 • √ Fri retur
Vinterbona kängorna
Blogginlägg

Vinterbona kängorna

Behåll värmen och greppet i vinter

Låt inte lite kyla och halka hindra dig från att fortsätta använda dina Meindl-kängor eller Nokian-stövlar under vinterhalvåret. Vi har både tillbehören samt tips på hur du ska göra för att vinterbona dina favoritkängor/-stövlar.

TIPS FÖR VARMA FÖTTER

När man börjar frysa så sker det först i extremiteterna, dvs tår och fingrar, och fryser man om dem sprider det sig fort till hela kroppen. Därför är det viktigt att bibehålla värmen i fötterna. Nedan listar vi några tips på hur du gör det på bästa sätt.  

1. Värm kroppskärnan!
Det effektivaste sättet att hålla tårna varma är att hålla kroppen varm.

2. Byt strumpor!
Att bära bomullsstrumpor om vintern är raka vägen till blåfrusna tår då de ger väldigt begränsad värmeisolering. Blir de våta så ligger de över foten som en blöt, kall handduk. När temperaturerna sjunker är det ullstrumpor som gäller. Ull är bäst att bära närmast kroppen i kyla. Särskilt när det gäller fötterna. 

Vi rekommenderar därför att man använder strumpor av ull eller med ullblandning vintertid för att hålla värmen. MT Jagd Sock och MT6 Merino Sock är varma, tekniska strumpor för aktiviteter utomhus. Strumporna innehåller merinoull för en mjuk, skön känsla och för bästa värmeisolering och den sistnämnda finns i flera färger i både dam- och herrmodell.

3. Välj rymligare skor.
Är dina skor för trånga hjälper inte tjocka strumpor – tvärtom. Kom ihåg att luft isolerar! Om blodcirkulation hämmas fryser du. Du ska kunna vicka och vrida på tårna i dina skor. De måste vara dimensionerade för tjockare strumpor, sulor m.m. Vi rekommenderar minst 10 mm extra utrymme i kängor bl.a. p.g.a. detta.

4. Byt ut innesulan mot en ullsula.
Du kan öka värmekomforten ytterligare genom att byta ut standardinnersulan mot en ullsula. Ullsulor håller dina fötter varma under de kallare dagarna på året då de även hjälper till att isolera mot markkylan. De hjälper fötterna att hålla en jämn, behaglig temperatur. Ullen är både fuktabsorberande och neutraliserar dålig lukt.

Vi rekommenderar Powerstep® Journey® Wool – en mellanstabil och stötdämpande ullsula som förbättrar värmen och lyfter komforten till en ny nivå i alla skor och stövlar, samt på alla underlag. Ovansidan är klädd med ull som både isolerar mot kyla och värme och ger bra fukttransport. Det stötdämpande skummet i ullsulan stabiliserar foten i skon/kängan på varierande underlag och minskar belastningen på fot, vrist och andra leder.

5. Är det riktigt kallt – använd värmesulor.
Ibland kan man behöva ta till elektronik för att få hjälp att hålla värmen i fötterna. Med värmesulor som har inbyggt batteri slipper du krångliga sladdar och batteripack utanpå benen eller skorna.

Men den interaktiva värmesulan Digitsole Warm Series kan du styra värmen grad för grad i din smartphone. Den smarta termostaten reglerar sedan automatiskt temperaturen.
Sulan har ett integrerat batteri, ger bra stöd åt foten samtidigt som den är stötdämpande.

Vi rekommenderar att man använder värmesulorna tillsammans med strumpor med merinoull för maximal värmeeffekt.

6. Undvik snö i skorna
Har man kängor med lågt skaft så kan det vara lätt hänt att få in snö i skaftet om man går i djupsnö. För att undvika detta, t.ex. om du ska skotta snö, jaga i djupsnö eller dylikt så kan man använda damasker. Ett vind- och vattentätt skal som täcker underbenen kommer också skapa ett luftskikt som värms upp under de allra kallaste dagarna, och hindrar samtidigt snö från att komma in i kängorna.

Vi rekommenderar Snowline Gaiters – damasker som skyddar nedre delen av byxorna samt en del av skon mot snö, fukt, gyttja och snårig terräng som skosnören och hyskor kan fastna i. Ett perfekt komplement vid längre turer i djup snö eller under fjällvandringen på hösten. 

TIPS FÖR ATT SLIPPA HALKA

1. Rugga upp sulans yta.
Upplever du att dina kängor är hala på snö kan det bero på att de har en hård sula (kategori B/C eller högre – se Meindls kategorisering). Det man kan göra för att underlätta något är att rugga upp ytan på sulan med lite sandpapper, alternativt gå mycket på grus. 

2. Satsa på kängor med supergrepp.
Multigrip ROCK är namnet på Meindls stötdämpande yttersula med supergrepp på hala underlag. Den är både inspirerad av strukturen hos tävlingsdäck samt har en unik och miljövänlig teknik kallad "Green Diamond" där gummit i sulan är försett med en sorts metallpartiklar som fortsätter framträda alltefter att sulan slits, så den alltid behåller ett bra grepp.

Multigrip ROCK-sulan finner du bl.a. på modellerna Island MFS Active Rock och vinterkängan Narvik GTX®

3. Använd broddar eller dubbar
Med snö och is kan det bli riktigt halt på vägarna och risken att halka omkull är stor. För att vara på den säkra sidan i dina kängor eller stövlar bör du överväga att använda ett par broddar som är det bästa valet när man behöver ett riktigt bra grepp och vill undvika olyckor. Det går också att använda dubbar på sina Nokian-stövlar då nästan alla Nokian-modeller kan förses med sådana.

När det gäller broddar rekommenderar vi Snowline Chainsen Trail (smidiga och lätta broddar, perfekt för t.ex. hundpromenader, när du skottar uppfarten eller löpturer under vintermånaderna) samt nyheten Snowline Chainsen City (ultralätta broddar som passar perfekt på isiga stadsgator samt på skor med klack). Broddarnas design med gummi gör att de är enkla att använda och passar på olika typer av skor, både stövlar och vinterkängor.  

Till Nokians gummistövlar rekommenderar vi Nokians dubbsats som gör att de får riktigt bra fäste på is vid t.ex. vinterfiske eller jakt och vandring.

BRA MODELLER FÖR KALLARE KLIMAT

Förutom vintermodeller kan man generellt säga att kängmodeller upp till kategori B (se Meindls kategorisering), där sulan är något mjukare, funkar bra att använda under vinterhalvåret. Välj gärna modeller där det finns plats för minst två par strumpor och extra luft då luften isolerar och värmer. 

Renodlade vintermodeller som vi kan rekommendera är Narvik GTX® – en högskaftad, Thinsulate-fodrad känga i nubuckläder som även passar utmärkt för vinterjakt, samt Sölden/Sölden Lady; en varm, hög vintermodell med urtagbar, varm innersko i syntetpäls (som även finns för barn; Sölden Junior). Passar utmärkt för det Skandinaviska vinterklimatet och mer stillastående/stillasittande aktiviteter. 
Vill du ha en varmfodrad vandringskänga rekommenderar vi de medelhöga modellerna Gastein GTX®/Gastein Lady GTX® med normalläst samt nyheten Lech GTX®/Lech Lady GTX® som passar dig med lite bredare fötter.
Är du däremot ute efter en elegant och modern stadssko så finns nyheten Serfaus Identity®/Serfaus Lady Identity® i finaste anilinläder med både innerfoder och innersulor av äkta lammskinn.

På stövelfronten rekommenderar vi klassikern Nokian Tuuraen rejäl, varmfodrad och populär åretruntstövel med fast filtfoder i ull, samt nyheten Nokian Winter Light; en varmfodrad lättviktsstövel som är enkel att ta på och av tack vare den rymliga passformen för benen.  

Liknande artiklar

 • En Kåsa Kaffe - Femte årstiden

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig om sina tankar gällande den femte årstiden.

 • En Kåsa Kaffe - Recept utomhusmat

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig av recept på sina favoriträtter att tillaga utomhus.

 • En Kåsa Kaffe - Grillkorven

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om grillkorvens betydelse. Att fjällvandra med barn. En fyndig berättelse om att inte krångla till det.

 • En Kåsa Kaffe - Vintertälta

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Erfarenheter från att vintertälta. Om att tälta året-runt.

 • Evelina Åslund. November – Life is to be enjoyed!

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund. Om november och vad mörkret gör med oss. Tid för reflektion och tid för vila.

 • En Kåsa Kaffe - Att uppfostra en frilufsare

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om att uppfostra barnen till friluftsmänniskor. Att fjällvandra med barn. En fin berättelse om att vara utomhus med barnen.

 • Evelina Åslund - En lyckans dag på fjället

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund! Om en lyckad jaktdag på fjället. En spännande berättelse om ripjakt och att träna hundar.

 • En Kåsa Kaffe - Fjällen

  Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att koppla ur och hämta kraft.

 • Med Kebnekaise som mål

  Varför ska ni göra som Byggelit? Och vad har dom gjort? Att ha ett gemensamt mål som ligger utanför arbetsprestationen kan hjälpa till att sammanföra en grupp individer och skapa större gemenskap på en arbetsplats.

 • En Kåsa Kaffe- Jägare & samlare

  Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att ta vara på naturen och varandra.

 • Guide - Att laga mat utomhus

  En av de bästa sakerna med friluftsliv är att få i sig bra mat på ett smidigt sätt i samband med de olika aktiviteterna utomhus. I denna blogg försöker vi fokusera på de enklaste sätten att laga mat på utomhus.

 • Att hugga ved

  I denna post så kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips när det kommer till ved och att hugga ved. Dessa tekniker fungerar såklart även ute i skogen!

 • Att göra upp en eld

  Ett blogginlägg som ger dig de bästa tipsen på hur man gör upp en eld. Att ge sig ut i skogen för en fika och koka upp lite kaffe över elden är en riktig friluftsklassiker! Men hur gör man egentligen upp en eld?

 • Vandringstips

  I den här bloggen kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips kring vandring. Sverige har några av världens finaste nationalparker, naturreservat och vandringsleder och lusten för att ge sig ut är stor! Men hur kommer man igång?

 • Meindls kategorisering

  Meindls kategorisering från A–D ger en visning om skons användningsområde. Se vilka skor & kängor som passar bäst för varje aktivitet och terräng.

 • Storleksguide

  Storleksguide för kängor och skor. Hitta enkelt din storlek för vandringskängor och skor.

 • Prova ut – gå in

  Vi tipsar om vad du ska tänka på när du provar ut & senare går in dina Meindl-kängor. Rätt passform & modell är viktigt för upplevelsen av ditt äventyr.

 • Skovård

  Guide till rätt skovård. Lär dig hur du skall vårda dina skor & kängor från Meindl. Tips om kängvård, användning och förvaring, för längre hållbarhet.

 • Meindl Strumpguide

  Rätt strumpor är viktig för komforten i ett par skor, gör stor skillnad för skoklimatet & minskar skavsår. Meindls strumpguide guidar dig i strumpdjungeln.