• √ Snabb leverans
  • √ Fri frakt >1000 kr
  • √ Fri retur
Vandringstips
Blogginlägg

Vandringstips

Ett blogginlägg från våra vänner "I skog och mark"

Hej alla och välkommen tillbaka till Meindl Sveriges blogg! I den här bloggen kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips kring vandring. Sverige har några av världens finaste nationalparker, naturreservat och vandringsleder och lusten för att ge sig ut är stor! Men hur kommer man igång?

Till att börja med så kan det vara en god idé att investera i några sköna, tåliga kläder och skor. Att vandra innebär att vara i nära kontakt med naturen och de olika väder och terränger som uppstår där. En bra början kan vara att bära kläder och skor som tål alla typer av väder och vind så att du kan traska på utan att bli obekväm på leden.

Att öva på att gå med ryggsäck och vandringskor på hemmaplan, till exempel fram och tillbaka till jobbet är  en mycket god idé för att bygga upp muskulatur och bli van med din utrustning innan du börjar vandra ute i naturen. Det kan spara dig onödig smärta och skav när du väl är ute på leden.

Innan vi ger oss ut på vandring så vill vi försäkra oss om att vi kan komma hem igen. En av de bästa sakerna du kan göra är att berätta för någon vän eller familjemedlem vart du ska, vem du ska ut med, när du planerar att ge dig ut och när du planerar att vara tillbaka hemma igen. Om något skulle hända så finns det alltid minst en person på hemmaplan som kan hjälpa till om det värsta skulle hända.

En annan viktig sak att göra är att söka efter information på nätet om platsen som du tänkt besöka så att du kan samla information och planera din vandring. Det finns många olika hemsidor med information om vandringsleder men ett säkert kort är att besöka kommunens egna hemsida. Där brukar det alltid finnas en sida tillägnad just vandringsleder och naturreservat med bra information.

Andra sidor som är att rekommendera är turistinformationssidor som ofta startar med “visit”. Visit Dalarna, Visit Värmland o.s.v. Det finns en uppsjö av information och inspiration online.

Bild från visitdalarna.se/vandra.

Sedan behöver du kolla upp vädret så att du kan klä dig rätt och ta med dig rätt skor.

De flesta nationalparker har mycket tydlig information om leden redan vid parkeringen samt mycket tydliga ledmarkeringar så om du är nybörjare på just vandring är en nationalpark att rekommendera.

Försök att undvika att planera en vandring som är för ambitiös. Leder beskrivs ofta på 3 sätt, enkel, medel eller svår. “Enkla leder” har ofta väl markerade leder och öppna stigar. “Medelsvåra leder” är lite mer utmanande och kan ta dig ut på lite mer ojämn terräng. “Svåra leder” kommer garanterat innehålla bitvis krävande terräng med ojämn mark och höjdökning och minskning. Dessa leder är att rekommendera för de mer erfarna vandrarna.

 

När det kommer till att välja rätt vandringsskor så har Meindl ett lysande system som hjälper dig att välja rätt skor för terrängen du planerar att vandra i. Vi väljer ofta kängor som passar in i klass B. En av våra personliga favoriter är Meindl MFS Island.


Vad behöver man ha med sig ut? Detta varierar såklart beroende på längd, temperatur och terräng men såhär kan en typisk ryggsäck vara packad på en dagstur i ett naturreservat. Vi rekommenderar att ha med ett litet first aid kid, en vattenrenare, en vind och regntålig jacka, några energibars/snacks, lite mat, ett sprit eller gaskök, extra strumpor, något att tända en eld med, en kniv, något att äta med och en karta och kompass.

Kompassen förutsätter såklart att du vet hur man använder en kompass, vi rekommenderar att lära sig grunderna i navigation om du får upp ögonen för vandring!

När du kommer till vandringsleden hittar du nästan alltid en karta som beskriver lederna i området. Den här vandringen begav sig Ida till det vackra berget Hovfjället. På hovfjällskartan visas mycket tydligt språkmarkeringssymbolerna. Dessa kan se lite olika ut i de olika naturreservaten men ser lika ut i nationalparkerna.

Du kan hitta information om vilken slags natur du kommer se, växt och djurliv samt om det finns något av historiskt intresse. Du kommer även kunna utläsa om leden är lätt, medel eller svår, se längden och rutten på leden.

På de förstorande kartorna kan du även se mer detaljerat om det finns rastplatser, eldstäder, toaletter m.m. Hur långt det är till de olika platserna.

När du har bestämt dig för vilken rutt du vill ta, följ ledens symboler och/eller färger på stigskyltarna längs vandringen för att hålla dig till din rutt. Innan du ger dig iväg är det alltid bra att ta bort några lager kläder eftersom du bör “starta kall”. Du vill försöka undvika att svettas det första du gör och kroppen kommer ofta snabbt upp i puls och temperatur redan efter några få hundra meters vandring.

När du är på leden är det sedan viktigt att stanna för regelbundna pauser. Att stanna i några få minuter för att läsa en spårkarta/skylt som kommer upp är en bra markering för dig att passa på att justera kläder och eventuellt justera för hårt snörade skor, skav från utrustning eller liknande.

En rast där du tar av dig ryggsäcken, dricker ordentligt med vatten och fyller på med energi i form av snacks eller frukt bör du göra varje 90-120 minut. Detta är såklart bara riktlinjer att arbeta efter men vi kan garantera att pauser gör stor skillnad för både kropp och psyke.

Om du vandrar med tung packning och under långa streckor och kanske rent av har tänkt att stanna för övernattning är det även viktigt att du har med dig ordentligt med mat. Frystorkad mat är ett trevligt alternativ då det väger lite, tar lite plats i ryggsäcken och ofta innehåller allt det du behöver för att bli mätt under vandring! Tillsätt bara varmt vatten som du kokar över en eld, sprit eller stormkök. För extra energi kan du ta med dig lite extra olja att ha i maten, ha med extra mycket energibars eller varför inte en riktigt klassiker - nöt/russin/chokladmix.

Vi hoppas att dessa tips är användbara för alla vandrare oavsett om du är nybörjare eller ej. Kom ihåg att våra stigar är något som vi alla delar på och det är viktigt att respektera ordningsreglerna och att inte smutsa ner på leden.

Vi hoppas att ni får en sommar full av härliga turer ute i naturen. Stort lycka till!

Hälsningar Ida och Joe 

Följ derav äventyr på I Skog Och Mark

Liknande artiklar

  • En Kåsa Kaffe - Femte årstiden

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig om sina tankar gällande den femte årstiden.

  • En Kåsa Kaffe - Recept utomhusmat

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig av recept på sina favoriträtter att tillaga utomhus.

  • En Kåsa Kaffe - Grillkorven

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om grillkorvens betydelse. Att fjällvandra med barn. En fyndig berättelse om att inte krångla till det.

  • En Kåsa Kaffe - Vintertälta

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Erfarenheter från att vintertälta. Om att tälta året-runt.

  • Evelina Åslund. November –  Life is to be enjoyed!

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund. Om november och vad mörkret gör med oss. Tid för reflektion och tid för vila.

  • En Kåsa Kaffe - Att uppfostra en frilufsare

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om att uppfostra barnen till friluftsmänniskor. Att fjällvandra med barn. En fin berättelse om att vara utomhus med barnen.

  • Evelina Åslund  - En lyckans dag på fjället

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund! Om en lyckad jaktdag på fjället. En spännande berättelse om ripjakt och att träna hundar.

  • En Kåsa Kaffe - Fjällen

    Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att koppla ur och hämta kraft.

  • Med Kebnekaise som mål

    Varför ska ni göra som Byggelit? Och vad har dom gjort? Att ha ett gemensamt mål som ligger utanför arbetsprestationen kan hjälpa till att sammanföra en grupp individer och skapa större gemenskap på en arbetsplats.

  • En Kåsa Kaffe- Jägare & samlare

    Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att ta vara på naturen och varandra.

  • Guide - Att laga mat utomhus

    En av de bästa sakerna med friluftsliv är att få i sig bra mat på ett smidigt sätt i samband med de olika aktiviteterna utomhus. I denna blogg försöker vi fokusera på de enklaste sätten att laga mat på utomhus.

  • Att hugga ved

    I denna post så kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips när det kommer till ved och att hugga ved. Dessa tekniker fungerar såklart även ute i skogen!

  • Att göra upp en eld

    Ett blogginlägg som ger dig de bästa tipsen på hur man gör upp en eld. Att ge sig ut i skogen för en fika och koka upp lite kaffe över elden är en riktig friluftsklassiker! Men hur gör man egentligen upp en eld?

  • Meindls kategorisering

    Meindls kategorisering från A–D ger en visning om skons användningsområde. Se vilka skor & kängor som passar bäst för varje aktivitet och terräng.

  • Storleksguide

    Storleksguide för kängor och skor. Hitta enkelt din storlek för vandringskängor och skor.

  • Prova ut – gå in

    Vi tipsar om vad du ska tänka på när du provar ut & senare går in dina Meindl-kängor. Rätt passform & modell är viktigt för upplevelsen av ditt äventyr.

  • Skovård

    Guide till rätt skovård. Lär dig hur du skall vårda dina skor & kängor från Meindl. Tips om kängvård, användning och förvaring, för längre hållbarhet.

  • Vinterbona kängorna

    Vinterbona kängorna/stövlarna för användning under vintern. I vår guide finns både tillbehör & tips på hur du håller fötterna varma & slipper halka.

  • Meindl Strumpguide

    Rätt strumpor är viktig för komforten i ett par skor, gör stor skillnad för skoklimatet & minskar skavsår. Meindls strumpguide guidar dig i strumpdjungeln.

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.

Läs mer om hur cookies används i vårCookie policy.