Blogginlägg
En Kåsa Kaffe - Femte årstiden
Den femte årstiden
Nu är den här, vårvintern, den del av vintern vi längtat till ända sen den första snön föll i höstas när midvintermörkret kom med sina korta och kalla dagar. Så jag tänkte ge dig några tips för att bäst utnyttja den femte årstiden och ta tillvara på den korta men ack så härliga period av året som vi har att njuta av innan snön tinat bort.
Solgrop.
En klassiker på vårfjället men det finns några viktiga detaljer att tänka på för att få ut maximalt av investeringen som i det här fallet är byggtiden. Nummer ett är placeringen, eller för att vara mer exakt, vinkeln mot solen.
Är det en pangdag på fjället så springer timmarna förbi och du vill inte hamna i sitsen att du helt plötsligt är skuggad av en fjälltopp eller att vinkeln på din snösoffa blir fel mot solen. Ja du hör ju, viktiga detaljer att ha i åtanke när första spadtaget tas.
Planera lite i förväg och lägg en extra kvart under bygget så har du en solgrop som räcker hela dagen. En svängd soffa är att föredra, speciellt i stora sällskap, det är liksom trevligare att kunna titta på varandra när man sitter med kåsan i hand och surrar istället för att vara uppradade axel mot axel. Det öppnar också upp möjligheter för att flytta sig lite utefter hur solen rör sig, något som absolut ska vara med i beräkningarna för en riktigt härlig dag på fjället.
Vindmuren ska även den få extra omsorg redan från start. För även om det är t-shirtväder när det är lä så behövs det sällan speciellt mycket vind för att knottrorna på armarna ska resa sig. Så lägg lite extra krut på en schysst mur, det bästa är om snön är packad och du kan göra iglokuber av den men är det löst så gör inte det något, skotta upp först och snygga till när snön har satt sig lite.
Eldplatsen ska även den planeras noga, ingen gillar att luta sig tillbaka i den nybyggda soffan och med svidande ögon inse att röken drar rätt in i solgropen! Den enklaste sättet är att skotta rännor från elden. Tänk skorsten fast på marken. Det brukar göra tricket och är både snabbt fixat och enkelt att justera i takt med att elden smälter längre ner i snön.
Sovmorgon.
Underskatta aldrig en bra sovmorgon! Det fina med vårvinterdagarna är att de är så långa och att ha möjlighet till en rosa solnedgång på fjället är något som man bör ta tillvara på. Så stressa inte på morgonen, ta det med ro och börja dagen utan att trycka upp pulsen och känna stress över att dra ut. Det gör ingen lyckligare. Att det dessutom brukar vara kallt och bitit de första morgontimmarna vid högtryck ger dig än mer anledning att ta det lite piano. Vi skulle väl njuta va?
Vila ut ordentligt, packa det mesta kvällen innan och förbered dig för att hålla ut dagen, det är ett av mina bästa tips. Speciellt om du har med dig barnen ut, bara 10min extra för att komma i bilen brukar kunna göra att onödigt gnissel och konflikter uteblir. Vinningen blir också att du kommer vara ute längre för du är inte alldeles trött och mosig vid tre-snåret för att ni var uppe med tuppen. Och du förresten. En tupplur på liggunderlaget är inte fy skam om du trots sovmorgon känner att du behöver nån minut efter lunchen. Glöm bara inte nästa punkt på listan.
Solskydd.
Vår spökvita, nästan genomskinliga, vinterhy går från buffar och neddragna mössor till praktiskt taget inget skydd alls i ett nafs! För oss är det likadant varje år och det tål att upprepas att kraftig solskyddskräm är en viktig del i vårvinterpackningen. En lypsyl med 30 spf och en tub med minst 30spf för ansiktet, och öronen!, ska ligga lättillgänglig i topplocket på ryggsäcken eller i en benficka. Det ABSOLUT lurigaste vädret är när det är lite disigt men ändå sådär ljust att du måste ha solglasögon, lägg till en lätt vind på det och du kommer glömma bort att smörja dig. Gör inte det.
Smörj innan avfärd och kom ihåg att bättra på smörjet nån gång under dagen. Alltför många gånger har vi kommit hem och sett ut som nykokta kräftor för att vi slarvat och inte kommit ihåg erfarenheterna från förr. Smörj in rejält och ofta så ska du se att det går bra. Och ja, jag fattar att du vill bli kvitt den spökvita hyn och se sådär härligt brun ut så att alla förstår att du varit ute på vårfjället. Det kommer du göra även om du skyddar dig från att bli bränd.
En keps är även det ett bra komplement. Vi brukar se till att ha med kepsar åt oss själva och till barnen när vi åker ut för att kunna byta till från mössan eller skoterhjälmen när vi kommit fram. Ger både vårkänsla och skydd mot solen!
Klädsel.
Här har jag två riktigt bra råd. Det första är skalbyxor med full dragkedja på utsidan av benet. Bra ventilation är din bästa kompis när det börjar bli riktigt varmt och du kommer tacka mig när du kan öppna upp helt under den stekande vårsolen. Det andra är en merinot-shirt eller en tunn turtleneck.
Blir det sådär riktigt varmt och härligt som vi alla längtar till så är det skönt att kunna knäppa upp och ta av sig de tjockaste tröjorna. Då kan det vara skönt med en t-shirt underst som får vara enda tröjan där mitt under dagen när det är riktigt varmt. Vi alla vet vilken utopi det känns som när vi är ute med frostnupna kinder och den ihållande västanvinden river över fjället i februari. Men det är aprildagar med t-shirtdagar vi drömmer och nån gång varje år kan man ha tur att den dagen inträffar just när vi är lediga från jobbet och har planerat en dag ute så se till att vara förberedd!
Middag.
Den äter man väl hemma, eller? Vi har gjort misstaget ett gäng gånger då vi som vanligt planerat för en middag hemma, haft med oss massa god lunch och fika ut för att till slut inse att vi vill ju inte åka hem! Men eftersom vi inte haft nån ordentlig middag med oss ut har vi till slut fått spänna på oss skidorna för att komma hem till en alldeles för sen middag. Som en dålig kompromiss på något vis. Hacket är att istället planera för att kunna slänga ihop en middag ute! Är det en sån pangdag jag ser framför mig så kommer du vilja få ut så mycket det bara går ur dagen.
Det härligaste är såklart om ni lagar något men vill ni göra det riktigt enkelt och kanske bara ha det som en backupplan är det otroligt lätt att ta med nån påse torrmat. Du vet, bara för att ni inte ska bli tvingade att åka hem för middagens skull. Den tar rimligt lite plats och går snabbt att slänga ihop. Ibland har vi istället haft ett gäng färdiga mackor i bilen vilket fått agera middagen.
Men jag tror du fattar, ha nån slags middagsplan att trolla fram ur underställsärmen för att öppna upp möjligheten att hålla ut dagen ordentligt. Det behöver inte vara så krångligt.
Vart ska vi åka då?
Knäckfrågan och en återkommande sådan som jag får av många som är sugna på att ge sig ut. Jag tänker såhär. Med vårsolen och långa härliga dagar utomhus så sänks liksom ribban lite. Så är det åtminstone för mig. Har du inte möjlighet att fara till fjälls så strunta i det.
Gå ner på närmsta sjö eller sätt dig på bakgården. Det du är ute efter är att vara utomhus och njuta av solen som har kommit tillbaka så var du gör det är inte så noga så länge du själv trivs. Siktar du på fjällen tänker jag såhär, har du flera dagar till godo och väderprognosen ser magisk ut, passa på att tälta för att få ut så många timmar som möjligt. Har du en dag så gör det enkelt för dig. Det viktigaste är att du ser till att njuta så mycket som möjligt! Dagarna vi drömmer om när snöstormarna ryter är tyvärr lätträknade så slösa inte bort dom med att vela.
Med de här tipsen så önskar jag dig en strålande vårvinter med vindstilla och blåkupa. Njut av årstiden som snabbt är förbi och gör det med förvissningen om att du förberett dig på allra bästa vis.
Viktor/En Kåsa Kaffe
Liknande artiklar
Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig av recept på sina favoriträtter att tillaga utomhus.
Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om grillkorvens betydelse. Att fjällvandra med barn. En fyndig berättelse om att inte krångla till det.
Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Erfarenheter från att vintertälta. Om att tälta året-runt.
Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund. Om november och vad mörkret gör med oss. Tid för reflektion och tid för vila.
Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om att uppfostra barnen till friluftsmänniskor. Att fjällvandra med barn. En fin berättelse om att vara utomhus med barnen.
Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund! Om en lyckad jaktdag på fjället. En spännande berättelse om ripjakt och att träna hundar.
Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att koppla ur och hämta kraft.
Varför ska ni göra som Byggelit? Och vad har dom gjort? Att ha ett gemensamt mål som ligger utanför arbetsprestationen kan hjälpa till att sammanföra en grupp individer och skapa större gemenskap på en arbetsplats.
Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att ta vara på naturen och varandra.
En av de bästa sakerna med friluftsliv är att få i sig bra mat på ett smidigt sätt i samband med de olika aktiviteterna utomhus. I denna blogg försöker vi fokusera på de enklaste sätten att laga mat på utomhus.
I denna post så kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips när det kommer till ved och att hugga ved. Dessa tekniker fungerar såklart även ute i skogen!
Ett blogginlägg som ger dig de bästa tipsen på hur man gör upp en eld. Att ge sig ut i skogen för en fika och koka upp lite kaffe över elden är en riktig friluftsklassiker! Men hur gör man egentligen upp en eld?
I den här bloggen kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips kring vandring. Sverige har några av världens finaste nationalparker, naturreservat och vandringsleder och lusten för att ge sig ut är stor! Men hur kommer man igång?
Meindls kategorisering från A–D ger en visning om skons användningsområde. Se vilka skor & kängor som passar bäst för varje aktivitet och terräng.
Storleksguide för kängor och skor. Hitta enkelt din storlek för vandringskängor och skor.
Vi tipsar om vad du ska tänka på när du provar ut & senare går in dina Meindl-kängor. Rätt passform & modell är viktigt för upplevelsen av ditt äventyr.
Guide till rätt skovård. Lär dig hur du skall vårda dina skor & kängor från Meindl. Tips om kängvård, användning och förvaring, för längre hållbarhet.
Vinterbona kängorna/stövlarna för användning under vintern. I vår guide finns både tillbehör & tips på hur du håller fötterna varma & slipper halka.
Rätt strumpor är viktig för komforten i ett par skor, gör stor skillnad för skoklimatet & minskar skavsår. Meindls strumpguide guidar dig i strumpdjungeln.