Hållbarhet

Ett långsiktigt miljöarbete

Högkvalitativa material, lång erfarenhet och hantverksskicklighet, i kombination med klassisk tidlös design, gör Meindls skor och kängor till hållbara produkter. De är dessutom designade för att kunna repareras och sulas om.

För Meindl är hållbar användning av resurser naturligt och så har det varit sedan företaget grundades. Att producera högkvalitativa och hållbara skor och kängor med lång livscykel och som kan repareras är en del i Meindls grundfilosofi. I mesta möjliga mån används rena material från certifierade leverantörer och resurser ska användas sparsamt och återvinnas.

”Treat nature with care, live and experience it” – Alfons Meindl

Socialt ansvar

Meindl har bedrivit sin verksamhet i den bayerska byn Kirchanschöring i över 300 år. Här har familjen genom åren erbjudit långsiktiga arbetstillfällen för många yrkes- och samhällsgrupper och därmed bidragit till att stärka den regionala ekonomin. 

Långsiktighet är ett ledord och man kan exempelvis stoltsera med andra generationens anställda. Från 1974 har företaget erbjudit personalbussar från närliggande byar för att förenkla för personalen att ta sig till arbetet samt minska miljöpåverkan. 

Meindl engagerar sig i flertalet sociala projekt utanför det egna företaget, som t ex BaumInvest i Costa Rica, National Park Rangers Berchtesgaden, samt den egna stiftelsen Alfons Meindl Social Foundation. Stiftelsen grundades 2008 och ger stöd till personer med särskilda behov och där samhällets resurser inte räcker till.

Leverantörer

Meindl har långsiktiga och nära samarbeten med leverantörer och de flesta finns i närområdet. Leverantörerna har förbundit sig med Meindls Code of Conduct. Transportrutter är optimerade och man skickar inte halvfulla lastbilar.

Material

Meindl använder robust sydtyskt läder som är garvat så miljömässigt som möjligt av garverier i Tyskland och Italien. Många av partnerföretagen är certifierade många gånger om. 

För Meindl Identity-serien används ovanläder från ekologiska gårdar i närområdet runt Kirchanschöring. Ägare av dessa skor kan spåra härkomst genom ett unikt ID-nummer. Kvalitetskraven för Meindl Identity går dessutom längre än så. Hela kedjan hänger samman – garveri Heinen i Wegberg, korta transporter och rättvisa arbetsförhållanden i Europa.

Produktion

För visst material finns redan återvinningsbara alternativ, t ex en bakkappa av vegetabiliskt garvade läderfibrer och Multigrip-sulan med delvis återvinningsbart gummi (introduceras våren 2020). Fabriken i Slovenien är certifierad enligt EN ISO9001 och EN ISO 14001 och fler fabriker genomgår certifiering.

Arbete med minskning av lösningsmedel i lim pågår, för närvarande kan vattenbaserat användas i den mån att behovet minskat med 45%.

Skovårdsprodukter som används för att impregnera skor är fria från fluorkarbon (PFC-free). Meindl följer kemikaliebestämmelser i REACH, som är en europeisk förordning med syfte attregistrera, utvärdera, ge tillstånd och begränsningar av kemiska ämnen. REACH innehåller också krav på användare av kemikalier.

Förpackningar och tryckt material

En stor del av alla skokartonger är FSC-certifierade och producerade i Österrike, vilket innebär kort transport till Meindls produktionsenheter. Foldrar som följer med varje par skor trycks i närområdet och även dessa är FSC-certifierade.

Utsläpp

Tre av Meindls egna produktionsenheter drivs av förnyelsebar energi och ett luftreningssystem har installerats i produktionen för att minska utsläppen av organiska lösningsmedel som används i samband med att sulan monteras på skon. Hela anläggningen i Kirchanschöring (huvudkontor, lager och fabrik) har LED-belysning och personalbussen bidrar till minskning av utsläpp, då många anställda lämnar bilen hemma.