• √ Snabb leverans
 • √ Fri frakt >1000 kr
 • √ Fri retur
Hållbarhet
Varumärket Meindl

Hållbarhet

Ett långsiktigt miljöarbete

Högkvalitativa material, lång erfarenhet och hantverksskicklighet, i kombination med klassisk tidlös design, gör Meindls skor och kängor till hållbara produkter. De är dessutom designade för att kunna repareras och sulas om.

Meindl har alltid har trott på ett traditionellt jordnära tillvägagångssätt för skotillverkning. För oss har hållbarhetsprinciperna alltid varit en del av vårt sätt att göra saker långt innan det blev ett moderiktigt begrepp och vi tänker behålla det på det sättet!

Hållbarhet spelar en viktig roll för oss. Vi ser respektfull hantering av miljöresurser som en av våra mest grundläggande kärnprinciper. Som företag inom outdoorindustrin är det vår plikt att engagera oss i en hälsosam miljö.

För Meindl är hållbar användning av resurser naturligt och så har det varit sedan företaget grundades. Att producera högkvalitativa och hållbara skor och kängor med lång livscykel och som kan repareras är en del i Meindls grundfilosofi. I mesta möjliga mån används rena material från certifierade leverantörer och resurser ska användas sparsamt och återvinnas.

Socialt ansvar

Meindl har bedrivit sin verksamhet i den bayerska byn Kirchanschöring i över 300 år. Här har familjen genom åren erbjudit långsiktiga arbetstillfällen för många yrkes- och samhällsgrupper och därmed bidragit till att stärka den regionala ekonomin. 

Långsiktighet är ett ledord och vi kan exempelvis stoltsera med andra generationens anställda. Från 1974 har företaget erbjudit personalbussar från närliggande byar för att förenkla för personalen att ta sig till arbetet samt minska miljöpåverkan. 

Meindl engagerar sig i flertalet sociala projekt utanför det egna företaget, som t ex BaumInvest i Costa Rica, National Park Rangers Berchtesgaden, samt den egna stiftelsen Alfons Meindl Social Foundation. Stiftelsen grundades 2008 och ger stöd till personer med särskilda behov och där samhällets resurser inte räcker till.

Leverantörer

Meindl har långsiktiga och nära samarbeten med leverantörer och de flesta finns i närområdet. Leverantörerna har förbundit sig med Meindls Code of Conduct. Transportrutter är optimerade och vi skickar inte halvfulla lastbilar.

Material

Meindl använder robust sydtyskt läder som är garvat så miljömässigt som möjligt av garverier i Tyskland och Italien. Många av partnerföretagen är certifierade många gånger om. 

För Meindl Identity-serien används ovanläder från ekologiska gårdar i närområdet runt Kirchanschöring. Ägare av dessa skor kan spåra härkomst genom ett unikt ID-nummer. Kvalitetskraven för Meindl Identity går dessutom längre än så. Hela kedjan hänger samman – garveri Heinen i Wegberg, korta transporter och rättvisa arbetsförhållanden i Europa.

Produktion

För visst material finns redan återvinningsbara alternativ, t ex en bakkappa av vegetabiliskt garvade läderfibrer och Multigrip-sulan med delvis återvinningsbart gummi (introduceras våren 2020). Fabriken i Slovenien är certifierad enligt EN ISO9001 och EN ISO 14001 och fler fabriker genomgår certifiering.

Arbete med minskning av lösningsmedel i lim pågår, för närvarande kan vattenbaserat användas i den mån att behovet minskat med 45%.

Skovårdsprodukter som används för att impregnera skor är fria från fluorkarbon (PFC-free). Meindl följer kemikaliebestämmelser i REACH, som är en europeisk förordning med syfte attregistrera, utvärdera, ge tillstånd och begränsningar av kemiska ämnen. REACH innehåller också krav på användare av kemikalier.

Förpackningar och tryckt material

En stor del av alla skokartonger är FSC-certifierade och producerade i Österrike, vilket innebär kort transport till Meindls produktionsenheter. Foldrar som följer med varje par skor trycks i närområdet och även dessa är FSC-certifierade.

Utsläpp

Tre av Meindls egna produktionsenheter drivs av förnyelsebar energi och ett luftreningssystem har installerats i produktionen för att minska utsläppen av organiska lösningsmedel som används i samband med att sulan monteras på skon. Hela anläggningen i Kirchanschöring (huvudkontor, lager och fabrik) har LED-belysning och personalbussen bidrar till minskning av utsläpp, då många anställda lämnar bilen hemma. 

"Care for nature, live with nature and experience nature."

Alfons Meindl

Vill du veta mer om Meindls produkter, medarbetare och hållbarhetsarbete?

Läs mer på Meindls tyska hemsida

Meindl Sverige Återbruk

För en tid sen lanserade Meindl Sverige våra Återbruks-tjänster. Här hittar du alla våra reparationer, guider för skovård och underhåll samt second hand. 

Liknande artiklar

 • Familjen Meindl

  Familjen Meindls historia som skomakare sträcker sig över 330 år bakåt i tiden. I 9 generationer har de tillverkat skor i byn Kirchanschöring, Tyskland.

 • Vår filosofi

  Vår filosofi tradition, innovation och passion har tillsammans med ett genuint hantverk av högsta kvalitet & komfort alltid genomsyrat vår verksamhet.

 • Intervju med bröderna Meindl

  Intervju med Lars & Lukas Meindl; nionde generationen skomakare i en 330 år gammal skomakartradition som idag driver det etablerade familjeföretaget.

 • Meindl Sverige

  Sedan 1989 har Meindl funnits på den svenska marknaden, och hela tiden har det jämtländska familjeföretaget Moxter haft agenturen för Meindl i Sverige.

 • Produktion

  Meindls produktion av skor har pågått i samma familj i över 330 år och är idag en blandning av tradition, innovation, passion och ett gediget hantverk.