• √ Snabb leverans
 • √ Fri frakt >1000 kr
 • √ Fri retur
Prova ut – gå in
Blogginlägg

Prova ut – gå in

Så provar du ut rätt känga

Att hitta rätt passform för din fot och rätt känga för din aktivitet är viktigt för att du ska få en trevlig upplevelse av ditt äventyr. 
Här tipsar vi om vad som är viktigt att tänka på när du provar ut och senare går in dina Meindl-kängor.

1. Strumpor

Ta på dig strumpor som du kommer att använda i kängorna. Tekniska strumpor som ger ett idealiskt fotklimat - särskilt i GORE-TEX® kängor - är lämpliga. Tänk på att strumpor av olika tjocklekar gör skillnad både i volym och längd. Om du inte har några lämpliga strumpor, låna rätt strumpor för att prova med skorna eller ännu bättre, köp nya, anpassade strumpor för aktiviteten. Och om du använder ortopediska iläggssulor; prova dem med kängorna!

2. Snörning

För det första; tryck tillbaka hälen, centrera plösen och snöra åt ordentligt. Var medveten om två zoners snörning när du vandrar! När du går uppför, snöra den nedre delen upp till låshakarna (zon I) tätt, och ankelområdet ovanför (zon II) mer löst, för att öka rörligheten. När du går nedför, knyt skosnörena i vristområdet hårdare för att förhindra att foten glider framåt (läs gärna mer om DiGAfix®).

3. Storlek

Bara för att du brukar ha storlek 40 är det inte säkert att du fortfarande har det. Din kängstorlek är inte konstant och dina fötter förändras över tid. Fötterna är mindre på morgonen och de blir större i värme. Dessutom försämras musklerna med åldern, hålfoten reduceras, foten blir längre och bredare, och därmed större. När du är osäker rekommenderar vi att du köper kängstorleken som är något större.

4. Kontrollera passform

Sitter kängorna bra i hälen? Kan du stå bekvämt? Passar kängorna bra runt foten? Har tårna tillräckligt med plats? Följande tumregel gäller: Du bör mäta din fotlängd på den längsta foten och addera c:a 1 cm extra. Klämmer de någonstans? Bredden kan tänjas ut något med tiden då de används - men inte längden. Många köper för små kängor, men kängor som är för stora och för breda är inte heller bra – passformen är viktig.

5. Prova att gå uppför

Hos våra bästa Meindl-återförsäljare finns en testväg i butiken. Ta tiden att prova ordentligt. Kängor bör sitta på foten i minst 10 minuter, eftersom läder och foder, såsom t.ex. MFS®, kommer att värmas upp och justera passformen. När man går uppför t.ex. i fjällen är det viktigt att hälen sitter fast, justerad med snörning. Fötterna måste ha luft, men om du glider fram och tillbaka i skon får du skavsår.

6. Prova att gå nedför

Snöra kängorna hårt, främst på framsidan av foten och vristen. Se till så att tårna inte rör framdelen. Ju svårare terräng du går i, desto mer sidostabila måste kängorna vara. Om du är osäker rekommenderar vi den mer stabila kängan, då kängor blir mjukare med tiden. En stabil känga kommer märkbart avlasta musklerna vilket förebygger trötthet.

Så går du in nya kängor

Många anser att Meindlkängor inte behöver gås in, men om du vill vara på den säkra sidan vill vi tipsa om följande:

1. Rätt strumpor är viktiga när du går in dina kängor. Vi rekommenderar tekniska strumpor med perfekt passform och bra fukttransport.

2. Det är viktigt att plösen är i rätt läge från början: centrera den och snöra ordentligt! Plösen får inte glida åt sidan från början, för då kommer den aldrig att ligga i rätt läge.

3. Snöra dina kängor korrekt; när du går in dem ska du inte snöra för hårt upptill på skaftet. Du kan också dela upp snörningen i zoner (se ovan).

4. Snöra den översta kroken från toppen till botten. På så sätt flyttar du knuten längre ned. Denna snörningsvariant är mer behaglig och ger samma stabilitet men med större rörelsefrihet mot plösen.

5. Om du vill vara säker, bör du först använda dina kängor hemma, sedan på promenader eller kortare vandringar, och först därefter använda dem på ditt ”Everest”-äventyr.

6. Om de fortfarande inte passar perfekt - gå genom daggvått gräs. Fukten kommer att mjuka upp lädret och justera för att passa snabbare.

En skomakare kan också hjälpa till med bredden. Vi har en skomakare i Östersund som är expert på Meindl, välkommen att höra av dig till oss för råd.

Liknande artiklar

 • En Kåsa Kaffe - Femte årstiden

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig om sina tankar gällande den femte årstiden.

 • En Kåsa Kaffe - Recept utomhusmat

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig av recept på sina favoriträtter att tillaga utomhus.

 • En Kåsa Kaffe - Grillkorven

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om grillkorvens betydelse. Att fjällvandra med barn. En fyndig berättelse om att inte krångla till det.

 • En Kåsa Kaffe - Vintertälta

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Erfarenheter från att vintertälta. Om att tälta året-runt.

 • Evelina Åslund. November – Life is to be enjoyed!

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund. Om november och vad mörkret gör med oss. Tid för reflektion och tid för vila.

 • En Kåsa Kaffe - Att uppfostra en frilufsare

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om att uppfostra barnen till friluftsmänniskor. Att fjällvandra med barn. En fin berättelse om att vara utomhus med barnen.

 • Evelina Åslund - En lyckans dag på fjället

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund! Om en lyckad jaktdag på fjället. En spännande berättelse om ripjakt och att träna hundar.

 • En Kåsa Kaffe - Fjällen

  Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att koppla ur och hämta kraft.

 • Med Kebnekaise som mål

  Varför ska ni göra som Byggelit? Och vad har dom gjort? Att ha ett gemensamt mål som ligger utanför arbetsprestationen kan hjälpa till att sammanföra en grupp individer och skapa större gemenskap på en arbetsplats.

 • En Kåsa Kaffe- Jägare & samlare

  Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att ta vara på naturen och varandra.

 • Guide - Att laga mat utomhus

  En av de bästa sakerna med friluftsliv är att få i sig bra mat på ett smidigt sätt i samband med de olika aktiviteterna utomhus. I denna blogg försöker vi fokusera på de enklaste sätten att laga mat på utomhus.

 • Att hugga ved

  I denna post så kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips när det kommer till ved och att hugga ved. Dessa tekniker fungerar såklart även ute i skogen!

 • Att göra upp en eld

  Ett blogginlägg som ger dig de bästa tipsen på hur man gör upp en eld. Att ge sig ut i skogen för en fika och koka upp lite kaffe över elden är en riktig friluftsklassiker! Men hur gör man egentligen upp en eld?

 • Vandringstips

  I den här bloggen kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips kring vandring. Sverige har några av världens finaste nationalparker, naturreservat och vandringsleder och lusten för att ge sig ut är stor! Men hur kommer man igång?

 • Meindls kategorisering

  Meindls kategorisering från A–D ger en visning om skons användningsområde. Se vilka skor & kängor som passar bäst för varje aktivitet och terräng.

 • Storleksguide

  Storleksguide för kängor och skor. Hitta enkelt din storlek för vandringskängor och skor.

 • Skovård

  Guide till rätt skovård. Lär dig hur du skall vårda dina skor & kängor från Meindl. Tips om kängvård, användning och förvaring, för längre hållbarhet.

 • Vinterbona kängorna

  Vinterbona kängorna/stövlarna för användning under vintern. I vår guide finns både tillbehör & tips på hur du håller fötterna varma & slipper halka.

 • Meindl Strumpguide

  Rätt strumpor är viktig för komforten i ett par skor, gör stor skillnad för skoklimatet & minskar skavsår. Meindls strumpguide guidar dig i strumpdjungeln.