FAQ – Vanliga frågor och svar

 • Vilken storlek ska jag välja?

Om du är osäker på vilket storlek du ska beställa är det bästa sättet att mäta dina fötter. Eftersom storleken ofta skiljer sig mellan höger- och vänsterfot så rekommenderar vi att du mäter båda fötterna. Du bör välja den storlek som passar din största fot. 

Gör som följer: 
– Lägg ett papper intill en vägg. 
– Ställ dig eller ditt barn på pappret med hälarna mot väggen. 
– Rita en prick på pappret där längsta tån på båda fötterna slutar. 
– Använd en linjal för att mäta de båda fötternas längd. Avståndet från papprets kant till den prick som är längst bort är fotmåttet. Mät i mm.
– Använd Meindls storlekstabell för att få fram rätt storlek. Läs storlekstabellen här!

Vi rekommenderar att kängor är c:a 10 mm längre än din fotlängd för att du ska få plats med t.ex. extra strumpor och för att fötterna sväller något under en dags vandring. Barn ska ha minst 12–15 mm extra för tillväxt och möjlighet till extra innersula eller tjockare strumpor.

Hur sköter jag om mina kängor eller skor på bästa sätt?

Nyckeln till skor som håller i många år är underhåll och förebyggande skovård. I vårt häfte ”Meindl kängvård” finner du tips på hur du tar hand om dina skor och kängor så att du kan använda dem i många år.

 • Hur behandlar och underhåller man skinnet som är på insidan av kängan och plös?

Det smörjs in med färglös hudkräm.

 • Hur rengör man kängorna inuti?

Rengör dem med ljummet vatten och en mild tvållösning, ställ dem sedan upp och ner och låt dem rinna ur, stoppa papper i dem och byt några gånger, låt dem sedan torka i rumstemperatur.

 • Går det att beställa specialombyggda sulor?

Vi använder bara på originalsulor. Alltså inga ombyggnationer.

 • Om något ömmar på fotknölen, går det att forma om skaftet?

Det kan ta en stund att gå in kängorna när de är nya, försök att mjuka upp dem med vax, fyll skaftet med någonting så att du trycker ut dem där det klämmer.

 • Om det är slitet i hälen, vad kan man då göra?

Slitage i hälen går att laga, kontakta din lokala skomakare så hjälper de till att byta hälkappa.  

 • Vad gör man om gummikanten börjar släppa på något ställe?

Gummikanten går att limma men rengör noga först så att limmet verkligen fäster. Välj ett lim som passar för gummi och läder och följ noga instruktionerna på förpackningen. Känner du dig osäker så gå till din lokala skomakare så hjälper de dig.

 • Om det blivit sprickor i skinnet?

Sprickor i lädret går inte att fixa. Att det uppkommit sprickor kan bero på att lädret har blivit för blött många gånger och ev. torkats för fort eller för varmt. Ett välskött läder spricker aldrig om det vaxas kontinuerligt.

 • När en känga passar och en känns lite för stor?

Om det hade varit åt andra hållet så är det enklare, men att krympa en sko så att den passar går inte, det man kan prova är att sätta i lite tjockare sulor så att man kommer upp lite inuti kängan. Om de är alldeles nya så kommer de att mjuka upp sig lite efter ett tag, vaxa dem kontinuerligt så blir lädret lite mjukare, då kommer du att få en bättre passform.

 • Mellansulan har pulveriserats vilket gjort att sulan börjat att lossnat på mina kängor. Varför?

Alla material åldras ju men det tar olika lång tid beroende på vilket material. Meindl och de flesta andra skotillverkare i branschen använder Polyuretan (PUR) i mellansulan på kängorna – detta för att ge kängan en bra dämpning, men PUR har alltså en naturlig åldringsprocess vilket gör att materialet blir stumt och smulas sönder efter en tid. Starten för denna process varierar lite beroende på hur man förvarar och använder sina kängor och är inget unikt för just Meindl, utan sker hos alla kängor som har stötdämpande mellansulor i PUR. Faktum är att ju mer man använder kängorna och där emellan förvarar dem mörkt, torrt och med bra ventilation, desto längre tid håller materialet i mellansulan. Men om kängorna står oanvända i ett förråd under större delen av året så kommer mellansulan att åldras snabbare än om man använder dem frekvent.

Ett tips är att ifall man behöver ställa undan sina kängor under en period, t.ex. under vintern, så kan man lägga ett tunt lager med vax även på sulkanterna för att fördröja åldringsprocessen.

Ett ytterligare tips är att oavsett märke testa sina kängor på en mindre promenad innan man ger sig ut på en längre vandring för att undvika ev. missöden.

Här finner du mer information vad gäller Meindls sulor och garantier:

https://www.meindl.se/pub_docs/files/Info_fran_serviceavdelningen_aug15.pdf

I vår skovårdsguide kan du läsa hur du bästa sätt sköter om dina kängor:

https://issuu.com/moxterab/docs/meindl_kangvardsguide

 • Vad är skillnaden mellan Meindl Tacana GTX och Meindl Kansas GTX?

Tacana GTX och Kansas GTX är två olika Meindl modeller, även om de påminner mycket om varandra.

Tacana GTX skiljer sig vad gäller yttersulan (Tacanas sula har ett djupare mönster vilket ger den något bättre grepp på hala/leriga underlag) och ett annat skinn (Tacana har lite grövre struktur än Kansas vilket gör den mer slitstark, men behöver något mer kängvård). Modellerna har likheter som att både Kansas GTX och Tacana GTX är stabila, bekväma, slitstarka och vattentäta vandringskängor för medelsvår terräng och packning upp till 40/50 liters ryggsäck (Meindls användarkategori B). Båda finns endast i brunt.

Tacana GTX hittar du endast hos vår återförsäljare XXL.

Om du funderar på att köpa någon av modellerna rekommenderar vi att du provar båda, då det kan skilja vad som passar just din fot.

 • Jag är ute efter Meindl-kängor med sågskydd – har ni sådana?

Tyvärr så säljer inte Meindl Sverige sågskyddskängor.