FAQ – Vanliga frågor och svar


Vilken storlek ska jag välja?

Om du är osäker på vilket storlek du ska beställa är det bästa sättet att mäta dina fötter. Eftersom storleken ofta skiljer sig mellan höger- och vänsterfot så rekommenderar vi att du mäter båda fötterna. Du bör välja den storlek som passar din största fot. 

Gör som följer: 
– Lägg ett papper intill en vägg. 
– Ställ dig eller ditt barn på pappret med hälarna mot väggen. 
– Rita en prick på pappret där längsta tån på båda fötterna slutar. 
– Använd en linjal för att mäta de båda fötternas längd. Avståndet från papprets kant till den prick som är längst bort är fotmåttet. Mät i mm.
– Använd Meindls storlekstabell för att få fram rätt storlek. Läs storlekstabellen här!

Vi rekommenderar att kängor är c:a 10 mm längre än din fotlängd för att du ska få plats med t.ex. extra strumpor och för att fötterna sväller något under en dags vandring. Barn ska ha minst 12–15 mm extra för tillväxt och möjlighet till extra innersula eller tjockare strumpor.

Hur sköter jag om mina kängor eller skor på bästa sätt?

En guide om korrekt skötsel av dina Meindl-kängor finner du härDu kan även titta på vår skovårdsfilm här!   

Hur länge håller sportwaxet?

Det finns inget bäst före-datum på vaxet utan så länge det håller sig mjukt så är det bara att använda. Se till att skruva åt locket så att det inte kommer in luft för då kan vaxet torka/stelna.

Ska jag värma vaxet innan jag vaxar kängan/skon?

Nej! Det kommer annars att tränga in för djupt och därmed försämra andningsförmåga och bärkomfort.

Hur behandlar och underhåller man skinnet som är på insidan av kängan och plös?

Det smörjs in med färglös hudkräm.

Hur rengör man kängorna inuti?

Rengör dem med ljummet vatten och en mild tvållösning, ställ dem sedan upp och ner och låt dem rinna ur, stoppa papper i dem och byt några gånger, låt dem sedan torka i rumstemperatur.

Går det att beställa specialombyggda sulor vid ett sulbyte?

Meindl använder bara originalsulor. Alltså inga ombyggnationer.

Om något ömmar på fotknölen, går det att forma om skaftet?

Det kan ta en stund att gå in kängorna när de är nya, försök att mjuka upp dem med vax, fyll skaftet med någonting så att du trycker ut dem där det klämmer.

Om det är slitet i hälen, vad kan man då göra?

Slitage i hälen går att laga, kontakta din lokala skomakare så hjälper de till att byta hälkappa.  

Vad gör man om gummikanten börjar släppa på något ställe?

Gummikanten går att limma, men rengör noga först så att limmet verkligen fäster. Välj ett lim som passar för gummi och läder (t.ex. Casco RubberFix) och följ noga instruktionerna på förpackningen. Känner du dig osäker så gå till din lokala skomakare så hjälper de dig. Tänk på att aldrig använda fett eller olja när du behandlar dina Meindl-skor/kängor! Detta kan göra att limningen i t.ex. gummikanter löses upp!

Kan man fixa sprickor som uppkommit i skinnet?

Sprickor i lädret går inte att fixa. Att det uppkommit sprickor kan bero på att lädret misskötts, t.ex. att det har blivit blött för många gånger och ev. torkats för fort eller för varmt. Tänk på att ett välskött läder spricker aldrig om det vaxas kontinuerligt.

Det har blivit sprickor i gummikanten runtom kängorna. Varför och kan man laga detta?

Sprickor i gummiskyddskanten uppkommer om skorna inte vårdas regelbundet eller om de torkats för fort eller för varmt. Har dina Meindl-skor/-kängor en gummering/gummikant så behöver alltså även den smörjas in regelbundet för att inte torka och spricka, precis som skinnet. Antingen så smörjer man lite lätt med Meindl Sportwax (samma vax som man smörjer skinnet med) eller så lägger man på ett lager med silikon (t.ex. gummivårdmedel som man använder på stövlar). Detta bör man även göra om man har för avsikt att ställa undan skorna/kängornna en tid, t.ex. för vinterförvaring.

Hur ska jag förebygga att krokar och öglor på mina Meindl-kängor rostar?

Du kan förhindra detta genom att vaxa krokarna regelbundet när du underhåller skorna.

Krokarna och/eller öglorna på mina Meindl-stövlar har slitits ut. Kan dessa ersättas med nya?

I huvudsak kan krokar och öglor ersättas med nya. Din lokala skomakare kan göra det, eller så kan du beställa tjänsten av oss. Maila i så fall bilder till info@meindl.se så vi kan göra en bedömning först.

Sömmarna på mina Meindl-kängor har slitits ut/lossnat. Kan dessa repareras?

Generellt sett ja. Och det gör inget om kängan har GORE-TEX®-membran, eftersom Meindl syr sömmen så att vattentätheten på skon inte försämras. Man syr inte igenom fodret/membranet. Maila gärna bilder till info@meindl.se så vi kan göra en bedömning.

Mina fötter är olika stora. Vad ska man göra om en känga passar och en känns lite väl stor? Går den att "krympa"?

Om det hade varit åt andra hållet så är det enklare, men att krympa en sko så att den passar går inte. Det man kan testa är att sätta i lite tjockare sulor så att man kommer upp lite inuti kängan. Om de är alldeles nya så kommer de att mjuka upp sig lite efter ett tag, vaxa dem kontinuerligt så blir lädret lite mjukare, då kommer du att få en bättre passform.

Mellansulan har pulveriserats vilket gjort att sulan börjat att lossnat på mina kängor. Varför?

Alla material åldras ju men det tar olika lång tid beroende på vilket material. Meindl och de flesta andra skotillverkare i branschen använder Polyuretan (PUR) i mellansulan på kängorna – detta för att ge kängan en bra dämpning, men PUR har alltså en naturlig åldringsprocess vilket gör att materialet blir stumt och smulas sönder efter en tid. Starten för denna process varierar lite beroende på hur man förvarar och använder sina kängor och är inget unikt för just Meindl, utan sker hos alla kängor som har stötdämpande mellansulor i PUR. Faktum är att ju mer man använder kängorna och där emellan förvarar dem mörkt, torrt och med bra ventilation, desto längre tid håller materialet i mellansulan. Men om kängorna står oanvända i ett förråd under större delen av året så kommer mellansulan att åldras snabbare än om man använder dem frekvent.

Ett tips är att ifall man behöver ställa undan sina kängor under en period, t.ex. under vintern, så kan man lägga ett tunt lager med vax även på sulkanterna för att fördröja åldringsprocessen.

Ett ytterligare tips är att oavsett märke testa sina kängor på en mindre promenad innan man ger sig ut på en längre vandring för att undvika ev. missöden.

Härfinner du mer information vad gäller Meindls sulor och garantier.

I vår kängvårdsguide kan du läsa hur du bästa sätt sköter om dina kängor.

Vad är skillnaden mellan Meindl Tacana GTX och Meindl Kansas GTX?

Tacana GTX och Kansas GTX är två olika Meindl modeller, även om de påminner mycket om varandra.

Tacana GTX skiljer sig vad gäller yttersulan (Tacanas sula har ett djupare mönster vilket ger den något bättre grepp på hala/leriga underlag) och ett annat skinn (Tacana har lite grövre struktur än Kansas vilket gör den mer slitstark, men behöver något mer kängvård).
Modellerna har likheter som att både Kansas GTX och Tacana GTX är stabila, bekväma, slitstarka och vattentäta vandringskängor för medelsvår terräng och packning upp till 40/50 liters ryggsäck (Meindls användarkategori B). Båda finns endast i brunt.

Tacana GTX hittar du endast hos vår återförsäljare XXL.

Om du funderar på att köpa någon av modellerna rekommenderar vi att du provar båda, då det kan skilja vad som passar just din fot.

Jag är ute efter Meindl-kängor med sågskydd – har ni sådana?

Tyvärr så säljer inte Meindl Sverige sågskyddskängor.