FAQ – Vanliga frågor och svar

KÖP OCH LEVERANS

Jag har inte fått någon orderbekräftelse.

Vi skickar alltid orderbekräftelsen direkt efter genomförd order till den mejladress du uppgav vid köpet. Har du inte fått din orderbekräftelse så kolla först i din Skräppost. Finns den inte där heller så kontakta vår kundservice via mejl på info@meindl.se eller ring 063-391 64 03 (kontorstider) så hjälper vi dig. Oftast kan det vara så enkelt att man har stavat fel på sin mejladress.

Hur gör jag om jag vill ändra/avbeställa min beställning?

Vi är snabba på att skicka iväg våra paket, så om du vill ändra din beställning ta kontakt med vår kundservice på info@meindl.se eller 063-391 64 03 och uppge det ordernummer du fick på orderbekräftelsen.

Levererar meindl.se utanför Sverige?

Nej, tyvärr kan du inte beställa varor från oss om du inte befinner dig i Sverige.

Jag vill göra en retur men har inte fått någon returfraktsedel?

Har du inte fått någon medföljande returfraktsedel så kontakta oss på info@meindl.se så skickar vi en ny.

Jag vill göra en retur – var hittar jag ett returformulär?

Här kan du ladda ner och skriva ut ett returformulär. 

Varför måste jag lägga en ny order vid byte, varför kan jag inte bara ange vad jag vill byta till på retursedeln?

Anledningen till att vi inte vill att du anger ditt byte på retursedeln är att det kan dröja några dagar för oss att få tillbaka returen och sedan hantera den, och är oturen framme så kan den storlek eller produkt du angett som önskat byte hunnit ta slut under dessa dagar.

Vad har ni för garantitid?

Meindl lämnar 1 års garanti mot fabrikationsfel. Läs mer här

Hur gör jag om jag vill göra en reklamation?

Har du upptäckt fel på någon av dina produkter har du möjlighet att reklamera. Vi följer Konsumentköplagen och reklamationsrätten omfattar ursprungliga fel, inte fel som uppkommit vid slitage. Här kan du läsa om hur du går tillväga för att göra en reklamation.

Om jag fått mina skor utbytta efter en reklamation, vilket inköpsdatum är det som gäller då?

Det är alltid datumet på det första kvittot som gäller trots att man fått sina skor eller kängor utbytta.

STORLEK & PASSFORM

Vilken storlek ska jag välja?

Om du är osäker på vilket storlek du ska beställa är det bästa sättet att mäta dina fötter. Eftersom storleken ofta skiljer sig mellan höger- och vänsterfot så rekommenderar vi att du mäter båda fötterna. Du bör välja den storlek som passar din största fot. Tänk dock på att fötterna sväller något under dagen och att det därför är bäst att mäta (och även prova skor) när fötterna är som störst, på e.m./kväll.
Läs mer om hur du hittar rätt storlek här.

Mina fötter är olika stora. Vad ska man göra om en känga passar och en känns lite väl stor? Går den att "krympa"?

Om det hade varit åt andra hållet så är det enklare, men att krympa en sko så att den passar går inte. Det man kan testa är att sätta i lite tjockare sulor så att man kommer upp lite inuti kängan. Om de är alldeles nya så kommer de att mjuka upp sig lite efter ett tag, vaxa dem kontinuerligt så blir lädret lite mjukare, då kommer du att få en bättre passform.

Jag har fått större fötter efter min graviditet och nu passar inte mina kängor längre. Kan jag göra något för att få dem större?

Våra fötter behåller inte samma storlek genom hela livet, ens i vuxen ålder. Fötterna blir större genom att vi blir mer plattfotade med åldern, något som särskilt kan märkas efter t.ex. en graviditet. Det du kan göra är att dränka dina läderkängor i vatten så att lädret blir helt genomvått. Därefter kan du stoppa i skoblock av trä och låta dem torka i torr miljö. Undvik värmekälla och starkt ljus! Vått läder är mycket värmekänsligt; det blir sprött, hårt och spricker. Har du inga skoblock kan du be en skomakare om hjälp att lästa ut kängorna.

Sulan på min ena nya sko känns sned och ojämn, vad beror detta på?

Detta kan ske när man lägger ner alldeles nytillverkade kängor i en kartong. Går att vrida till om man är lite stark.

Jag har breda fötter. Har ni några skor som passar mig?

Meindl har ett helt sortiment av skor och kängor med bredare läster; Comfort fit®. Dessa modeller har mer utrymme framtill på både bredden och höjden och passar dig med lite bredare fötter.

Jag har diabetes och problem med mina fötter som är känsliga för tryck och skav. Har Meindl några skor eller kängor som passar mina känsliga fötter?

Då ska du titta på två modeller som tillhör serien Comfort Fit® sportOmed, lågskon Badia samt kängan Sulden/Sulden lady, som förutom mer utrymme på bredden och höjden i främre delen av skon, även saknar sömmar framtill och annat som kan ge skav och andra obehag vilket lämpar sig för dig med känsliga fötter.

Varför finns det inga mått på lästvidder i er storlekstabell?

Därför det kan skilja sig mellan varje modell och storlek och då Meindl totalt har ca 400 modeller så är det svårt att få till en sådan tabell. Många av Meindls kängor och skor är med ”normal läst” som då oftast passar normalfoten men om man upplever att man har en bredare fot så bör man välja en känga eller sko ur Meindls Comfort Fit®-sortiment.

SKÖTSEL

Hur sköter jag om mina kängor eller skor på bästa sätt?

En guide om korrekt skötsel av dina Meindl-kängor finner du här. Du kan även titta på vår skovårdsfilm här!   

Behöver jag göra något med mina nya kängor innan jag börjar använda dem?

Du bör vårda dina skor och kängor före första användning. Alla Meindls skor och kängor är förvisso impregnerade på fabriken, men vårdprodukter är flyktiga. Så impregnera och vaxa gärna dina läderskor/-kängor före första användning (skor och kängor av syntet/tyg skall endast impregneras).
Det är ännu viktigare att behandla skorna noggrant efter att du har använt dem/smutsat ner dem. Vi rekommenderar att du använder Meindl Sportwax ca en gång/månad och impregnerar med Meindl Wet Proof två gånger/år. Använder du dina kängor frekvent kan du behöva vaxa oftare.

Jag har kängor av syntet – hur sköter/rengör jag dem?

Rengör dem i ljummet vatten, borsta lätt för att få bort smuts. Spraya sedan med Meindl Wet Proof impregneringsspray (det spelar ingen roll ifall kängan fortfarande är fuktig eller har torkat). Rengör och spraya dem efter de blivit nedsmutsade så är de redo för nästa gång du ska använda dem. Ca två gånger per år bör man impregnera dem (beroende på hur frekvent du använder dina syntetkängor). 

Kan jag använda fett eller olja på mina Meindl-kängor?

Nej! Använd aldrigfett eller olja när du behandlar dina Meindl-skor/kängor! Det dras in i lädrets porer, mjukar upp det och gör att kängan tappar sin form och stabilitet. Dessutom täpper det till porerna vilket försämrar kängans ventilation. Fett och olja kan även göra att limningen i t.ex. gummikanter löses upp. Enligt Meindl godkänns inte reklamationer för kängor som behandlats med fel skovård (t.ex. om en skyddskant lossnar).

Hur länge håller sportwaxet?

Det finns inget bäst före-datum på vaxet utan så länge det håller sig mjukt så är det bara att använda. Se till att skruva åt locket så att det inte kommer in luft för då kan vaxet torka/stelna.

Ska jag värma vaxet innan jag vaxar kängan/skon?

Nej! Det kommer annars att tränga in för djupt och därmed försämra andningsförmåga och bärkomfort.

Hur behandlar och underhåller man skinnet som är på insidan av kängan och plös?

Det smörjs in med färglös hudkräm.

Hur rengör man kängorna inuti?

Rengör dem med ljummet vatten och en mild tvållösning, ställ dem sedan upp och ner och låt dem rinna ur, stoppa papper i dem och byt några gånger, låt dem sedan torka i rumstemperatur.

Mina kängor har svårt att torka efter att lädret blivit blött, vad kan jag göra?

Detta beror oftast på att kängorna blivit rejält blöta och lädret inte hunnit torka riktigt förrän de blivit blöta igen. Börja med att spraya rikligt med Meindl Wet Proof impregneringsspray och efter 24 timmar vaxar du kängorna ordentligt.

Hur ska jag förvara mina Meind-kängor när de inte används?

Förvara dina kängor på en torr, mörk och välventilerad plats. Förvara dem aldrig i fuktiga utrymmen, i stängda kartonger eller i plastpåsar, det kan göra att kängorna åldras snabbare.

Ska jag göra något speciellt med mina jaktkängor innan jag ställer undan dem för vintern?

Innan du ställer undan dem – rengör dem ordentligt och smörj in dem med Meindl Sportwax, även ev. gummikant/gummering bör smörjas in med vax eller silicon för att förhindra sprickbildning. Förvara dem sedan på en torr, mörk och välventilerad plats, ej i kartong eller plastpåse. 

SERVICE & REPARATIONER

Jag upplever att mina relativt nya Meindl-kängor med GORE-TEX® läcker in vatten. Hur gör jag nu?

Har du köpt dem i en butik, dvs hos någon av våra återförsäljare, så kontaktar du dem först. Observera att du måste kunna uppvisa ett inköpskvitto om det är mindre än 3 år sen du köpte dem. Läs mer här om hur du går tillväga.

Mina gamla Meindl-kängor har börjat läcka in vatten. Vilka delar utav kängan har, respektive har inte GORE-TEX®?

GORE-TEX® är ett membran som sitter runt om i hela kängan, mellan innerfoder och ytterläder. Har du fått läckage kan GORE-TEX®-membranet ha blivit skadat på något vis eller så beror det på slitage och de har några år på nacken (vassa tånaglar kan t.ex. göra hål på ett membran). Dessvärre går inte läckage göra något åt utan man kan försöka underhålla skinnet med impregneringsspray och vax för att få kängorna att stå emot viss väta.

Om något ömmar på fotknölen, går det att forma om skaftet?

Det kan ta en stund att gå in kängorna när de är nya, försök att mjuka upp dem med vax, fyll skaftet med någonting så att du trycker ut dem där det klämmer.

Om det är slitet i hälen, vad kan man då göra?

Slitage i hälen går att laga, kontakta din lokala skomakare så hjälper de till att byta hälkappa.  

Vad gör man om gummikanten börjar släppa på något ställe?

Gummikanten går att limma, men rengör noga först så att limmet verkligen fäster. Välj ett lim som passar för gummi och läder (t.ex. Casco RubberFix) och följ noga instruktionerna på förpackningen. Känner du dig osäker så gå till din lokala skomakare så hjälper de dig. Tänk på att aldrig använda fett eller olja när du behandlar dina Meindl-skor/kängor! Detta kan göra att limningen i t.ex. gummikanter löses upp!

Kan man fixa sprickor som uppkommit i skinnet?

Sprickor i lädret går inte att fixa. Att det uppkommit sprickor kan bero på att lädret misskötts, t.ex. att det har blivit blött för många gånger och ev. torkats för fort eller för varmt. Tänk på att ett välskött läder spricker aldrig om det vaxas kontinuerligt.

Det har börjat spricka lite i gummikanten runtom kängorna. Varför, och går det att förhindra att de spricker mer?

Sprickor i gummiskyddskanten uppkommer om skorna inte vårdas regelbundet eller om de torkats för fort eller för varmt. Har dina Meindl-skor/-kängor en gummering/gummikant så behöver alltså även den smörjas in regelbundet för att inte torka och spricka, precis som skinnet. Antingen så smörjer man lite lätt med Meindl Sportwax (samma vax som man smörjer skinnet med) eller så lägger man på ett lager med silikon (t.ex. gummivårdmedel som man använder på stövlar). Detta bör man även göra om man har för avsikt att ställa undan skorna/kängornna en tid, t.ex. för vinterförvaring.

Går det att rädda en lite sprucken gummikant?

Man kan prova att försiktigt slipa upp gummit med ett fint sandpapper för att sedan stryka på någon gummimassa som t.ex. Rubberfix.

Hur ska jag förebygga att krokar och öglor på mina Meindl-kängor rostar?

Du kan förhindra detta genom att vaxa krokarna regelbundet när du underhåller skorna. Vaselin funkar också på metallkrokar/-öglor.

Krokarna och/eller öglorna på mina Meindl-stövlar har slitits ut. Kan dessa ersättas med nya?

I huvudsak kan krokar och öglor ersättas med nya. Din lokala skomakare kan göra det, eller så kan du beställa tjänsten av oss. Mejla i så fall bilder till info@meindl.se så vi kan göra en bedömning först.

Sömmarna på mina Meindl-kängor har slitits ut/lossnat. Kan dessa repareras?

Generellt sett ja. Och det gör inget om kängan har GORE-TEX®-membran, eftersom Meindl syr sömmen så att vattentätheten på skon inte försämras. Man syr inte igenom fodret/membranet. Mejla gärna bilder till info@meindl.se så vi kan göra en bedömning.

Mellansulan har pulveriserats vilket gjort att sulan börjat att lossnat på mina kängor. Varför?

Alla material åldras ju men det tar olika lång tid beroende på vilket material. Meindl och de flesta andra skotillverkare i branschen använder Polyuretan (PUR) i mellansulan på kängorna – detta för att ge kängan en bra dämpning, men PUR har alltså en naturlig åldringsprocess vilket gör att materialet blir stumt och smulas sönder efter en tid. Starten för denna process varierar lite beroende på hur man förvarar och använder sina kängor och är inget unikt för just Meindl, utan sker hos alla kängor som har stötdämpande mellansulor i PUR. Faktum är att ju mer man använder kängorna och där emellan förvarar dem mörkt, torrt och med bra ventilation, desto längre tid håller materialet i mellansulan. Men om kängorna står oanvända i ett förråd under större delen av året så kommer mellansulan att åldras snabbare än om man använder dem frekvent.
Ett tips är att ifall man behöver ställa undan sina kängor under en period, t.ex. under vintern, så kan man lägga ett tunt lager med vax även på sulkanterna för att fördröja åldringsprocessen.
Ett ytterligare tips är att oavsett märke testa sina kängor på en mindre promenad innan man ger sig ut på en längre vandring för att undvika ev. missöden.

Här finner du mer information vad gäller Meindls sulor och garantier.

I vår kängvårdsguide kan du läsa hur du bästa sätt sköter om dina kängor.

Vad är det jag betalar för vid ett sulbyte?

Förutom själva sulbytet så ingår även frakt till och från Östersund, tur och retur till Tyskland, ny gummigaloschering (om det fanns på modellen), nya snören och nya innersulor, samt att skorna putsas upp. Och du får kängor du kan fortsätta ha glädje av i många år framöver! Observera dock att garantin för vattentäthet upphör vid omsulning.

Går det att beställa specialombyggda sulor vid ett sulbyte?

Meindl använder bara originalsulor. Alltså inga ombyggnationer.

SORTIMENT OCH MODELLER

Har ni samma sortiment i butiken Meindl Concept Store som på meindl.se?

Ja. Det du ser på meindl.se finns även i butiken då vi har vårt Sverige-lager på samma plats. Vid butiksevent kan vi ibland sälja ut varuprover och enstaka udda modeller som inte säljs via meindl.se.

Hur ska jag veta vilken eller vilka av alla era kängor som jag ska välja som passar mitt behov? 

För att enklast hitta rätt modell för dina behov har Meindl delat in sina kängor i olika kategorier, utefter användningsområden. I vår guide kan du läsa om de olika kategorierna och hitta modeller i respektive kategori. Om du är osäker på kategori, tänk på att det är det bättre att välja en mer stabil sko, tex B före A/B eftersom den ger fler möjligheter. Därefter kan du använda filterfunktionen för att hitta rätt modell efter din storlek, fotform, skafthöjd m.m.

Jag lyckas inte hitta Meindl Tacana GTX® på Er hemsida. Är det en gammal skomodell som inte finns kvar längre?

Anledningen till att du inte hittar Tacana GTX® på meindl.se beror på att det är en specialmodell som endast säljs hos XXL. Denna modell är mest lik modellen Meindl Kansas GTX®, vars likheter/olikheter du kan läsa om i svaret på nästa fråga.

Vad är skillnaden mellan Meindl Tacana GTX® och Meindl Kansas GTX®?

Tacana GTX och Kansas GTX är två olika Meindl modeller, även om de påminner mycket om varandra. Tacana GTX skiljer sig vad gäller yttersulan (Tacanas sula har ett djupare mönster vilket ger den något bättre grepp på hala/leriga underlag) och ett annat skinn (Tacana har lite grövre struktur än Kansas vilket gör den mer slitstark, men behöver något mer kängvård).
Modellerna har likheter som att både Kansas GTX och Tacana GTX är stabila, bekväma, slitstarka och vattentäta vandringskängor för medelsvår terräng och packning upp till 40/50 liters ryggsäck (Meindls användarkategori B). Båda finns endast i brunt.

Tacana GTX hittar du endast hos vår återförsäljare XXL. Om du funderar på att köpa någon av modellerna rekommenderar vi att du provar båda, då det kan skilja vad som passar just din fot.

Jag söker en särskild svart Meindl-känga som jag vet ni sålt förut men hittar den inte i ert sortiment längre? Har den utgått?

Det är förmodligen en specialmodell som endast produceras vid beställning av minst 250 par. Men det kan hända att den finns hos Meindl i Tyskland. Skicka ett mejl till info@meindl.se med modellnamn och önskad storlek så kollar vi tillgängligheten.

Kan jag använda stegjärn på mina Island-kängor?

Du kan använda stegjärn på Island och andra kängor i kategori BC men du ska då välja flexibla, ledade och lite mjukare stegjärn. Och viktigt att veta är att allt man tillför sin känga såsom t.ex. stegjärn alltid är på egen risk.

Svettas man inte mer i kängor fodrade med GORE-TEX®?

Nej. En fot svettas alltid, oavsett om den är i en känga eller sko med eller utan GORE-TEX®. Vad som verkligen är viktigt: GORE-TEX®-komfort visas med bästa fördel om du använder specialstrumpor lämpliga för användning med GORE-TEX® (aldrig bomullsstrumpor).

Jag är ute efter Meindl-kängor med sågskydd – har ni sådana?

Tyvärr så säljer inte Meindl Sverige sågskyddskängor.