• √ Snabb leverans
 • √ Fri frakt >1000 kr
 • √ Fri retur
Evelina Åslund - En lyckans dag på fjället
Blogginlägg

Evelina Åslund - En lyckans dag på fjället

ETT BLOGGINLÄGG FRÅN VÅR VÄN EVELINA ÅSLUND

En lyckans dag på fjället

Jag har jagat med stående fågelhund sedan 2004 då jag köpte min första setter -Röda Rappets Zero. Efter att ha varit ”injagad själv ”på älgjakt sedan ungdomen kändes dock intresset för fågeljakt stort när Zero flyttade in hos oss.

Jag ville lära mig allt om jakt med stående fågelhund! Följde med på fjällträning med uppfödaren, gick apportkurs, uppflogskurs, hängde med på jaktprov för att se och lära….Och vi lärde oss- Zero och jag. Tillsammans!

Zero kom att bli en stor talang och de första åren i hans liv hade vi dessutom grymt bra förutsättningar till bra jakt på bra marker med mycket fågel:  Det är en stor fördel när man jagar in en unghund.

Efter Zero har jag jagat in ytterligare två hundar, min irländska settertik Shiva och en engelsk setter Wixen.  .  Wixen är 9 år nu och är fortfarande jaktbar. De blev båda riktigt bra hundar de med.  

För 2,5 år sedan kom Luna in i vår familj när det var hög tid att föryngra mitt hundstall. Jag hade stora förhoppningar om att hinna jaga in den här lilla söta tiken under ett år för att sedan kanske…kanske kunna börja jaga och guida med henne redan första hösten…… Det var dock en utopi.

Luna var sen i sin utveckling och mognad vilket gjorde att jag fick dra ner tempot och förväntningarna på henne första hösten. Sedan drabbades hon dessutom av en långvarig halsinfektion när hon skulle jagas in på riktigt. Så i höst var det då dags att släppa på fjället efter en mängd vetrinärbesök, dressyrträning, apportträning, skotträning och fysträning.

Då jag har mycket guidningar under högsäsongen har jag inte haft riktig tid för Luna förrän nu i oktober. Jag har hittills i oktober varit ute 4-5 dagar men haft lite otur med dålig fågelkontakt så hon har inte riktigt fått någon chans. Förrän i går!

Jag och min vän och kollega Ella åkte till Rörvattnet och hade en fantastisk dag på fjället. Lite nysnö, fjället i 100 nyanser av vitt, lätt vind och ca 5 grader i luften. Magiskt vackert!

Så denna dag var det då dags för Luna. Hon söker riktigt bra och går bättre och bättre efter ett par timmar då hon drar ner på tempot lite. Så efter ett par timmar när vi nått rätt höjd, indikerar gpsen stånd på Luna.

Jag ser henne inte direkt utan måste noga se efter på Garmin vart hon är. När jag kommer runt en svacka ser jag henne i ett fint stånd. Distinkt pekande med nosen mot ett tätt björksnår.  Jag ber Ella försiktigt ta sig fram intill mig för att hålla i långlinan som släpar efter henne. Jag har laddat bössan och går upp bredvid henne innan jag ger henne avance.

O där!

Flyger en fin, nästan helt vit ripa upp och jag skjuter. Lyckan är total. Jag tjuter av glädje och tårarna kommer. Kramar om Luna men som gärna vill i väg för att fortsätta jakten.

Den där känslan!

Efter allt jobb, alla timmar, alla resor till fjällen, alla veterinärbesök, alla mil på skidor på fjället, alla mil på cykel…fick ett tydligt värde! Frida, min pointer som är en grym apportör hjälper mig att finna ripan bland de täta snåren. Apporten får Luna och jag jobba mera på helt enkelt. 

Glädjen i kroppen, hjärtat, sinnet är svårslagen. Det är nåt med jaktlycka! En lyckans dag på fjället!

Varma hälsningar/ 

Evelina och Luna- Joy Event 

Liknande artiklar

 • En Kåsa Kaffe - Femte årstiden

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig om sina tankar gällande den femte årstiden.

 • En Kåsa Kaffe - Recept utomhusmat

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig av recept på sina favoriträtter att tillaga utomhus.

 • En Kåsa Kaffe - Grillkorven

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om grillkorvens betydelse. Att fjällvandra med barn. En fyndig berättelse om att inte krångla till det.

 • En Kåsa Kaffe - Vintertälta

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Erfarenheter från att vintertälta. Om att tälta året-runt.

 • Evelina Åslund. November – Life is to be enjoyed!

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund. Om november och vad mörkret gör med oss. Tid för reflektion och tid för vila.

 • En Kåsa Kaffe - Att uppfostra en frilufsare

  Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om att uppfostra barnen till friluftsmänniskor. Att fjällvandra med barn. En fin berättelse om att vara utomhus med barnen.

 • En Kåsa Kaffe - Fjällen

  Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att koppla ur och hämta kraft.

 • Med Kebnekaise som mål

  Varför ska ni göra som Byggelit? Och vad har dom gjort? Att ha ett gemensamt mål som ligger utanför arbetsprestationen kan hjälpa till att sammanföra en grupp individer och skapa större gemenskap på en arbetsplats.

 • En Kåsa Kaffe- Jägare & samlare

  Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att ta vara på naturen och varandra.

 • Guide - Att laga mat utomhus

  En av de bästa sakerna med friluftsliv är att få i sig bra mat på ett smidigt sätt i samband med de olika aktiviteterna utomhus. I denna blogg försöker vi fokusera på de enklaste sätten att laga mat på utomhus.

 • Att hugga ved

  I denna post så kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips när det kommer till ved och att hugga ved. Dessa tekniker fungerar såklart även ute i skogen!

 • Att göra upp en eld

  Ett blogginlägg som ger dig de bästa tipsen på hur man gör upp en eld. Att ge sig ut i skogen för en fika och koka upp lite kaffe över elden är en riktig friluftsklassiker! Men hur gör man egentligen upp en eld?

 • Vandringstips

  I den här bloggen kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips kring vandring. Sverige har några av världens finaste nationalparker, naturreservat och vandringsleder och lusten för att ge sig ut är stor! Men hur kommer man igång?

 • Meindls kategorisering

  Meindls kategorisering från A–D ger en visning om skons användningsområde. Se vilka skor & kängor som passar bäst för varje aktivitet och terräng.

 • Storleksguide

  Storleksguide för kängor och skor. Hitta enkelt din storlek för vandringskängor och skor.

 • Prova ut – gå in

  Vi tipsar om vad du ska tänka på när du provar ut & senare går in dina Meindl-kängor. Rätt passform & modell är viktigt för upplevelsen av ditt äventyr.

 • Skovård

  Guide till rätt skovård. Lär dig hur du skall vårda dina skor & kängor från Meindl. Tips om kängvård, användning och förvaring, för längre hållbarhet.

 • Vinterbona kängorna

  Vinterbona kängorna/stövlarna för användning under vintern. I vår guide finns både tillbehör & tips på hur du håller fötterna varma & slipper halka.

 • Meindl Strumpguide

  Rätt strumpor är viktig för komforten i ett par skor, gör stor skillnad för skoklimatet & minskar skavsår. Meindls strumpguide guidar dig i strumpdjungeln.