• √ Snabb leverans
  • √ Fri frakt >1000 kr
  • √ Fri retur
Att hugga ved
Blogginlägg

Att hugga ved

Ett blogginlägg från våra vänner "I skog och mark"

I denna post så kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips när det kommer till ved och att hugga ved. Dessa tekniker fungerar såklart även ute i skogen!

Högar med staplad ved är en vanlig syn ute på landsbygden runt om i Sverige. Man kan se ved i lador, vid sidan av hus och ibland även mitt ute på fält. De flesta hus värms upp med moderna metoder men det är inte alltid att man kan lita på dem. För att ge er ett exempel så gick vår värmepump sönder förra året mitt i vintern och det dröjde en hel månad innan det kunde komma en mekaniker och byta ut den. Under januari höll sig huset varmt tack vare att vi eldade i vår kamin med veden som vi hade i vårt vedförråd.

När man bor på landet så behöver man alltid arbeta i nära relation med de olika säsongerna. Naturen är din kalender och alla människor som har kaminer eller som bor i stugor, fritidshus eller ute på landet, som vi gör, behöver alltid ligga ett steg före och i nära relation till naturen. Att veta hur man gör för att förbereda och förvara ved är en av dessa kunskaper som vi nu vill dela med oss av i denna post!

När ska man samla/köpa ved?

Ved bör helst samlas och förberedas åtminstone 6 månader innan du använder den i din kamin. Speciellt om du har fått tag på färskt trä. Du vill alltid försöka eftersträva att torka träet ordentligt innan du eldar den. Om du förbereder veden under tidig vår så kan veden torka under sommaren. Till och med färdigköpt ved kan vara fuktig och behöva torkas, detta är viktigt att tänka på. En tumregel är att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår och gärna ett år. Under den tiden brukar fukten reduceras från omkring 50% (nyhuggen) till omkring 15-20% vilket är lagom att elda med. Det behövs ungefär dubbelt så mycket ved om du använder färsk, jämfört med torr ved för att få ut lika mycket värme.

Om du vill köpa ved tänk på att många som säljer ökar sina priser när vintern närmar sig på grund av stor efterfrågan, köp därför din ved under våren eller sommaren istället. Fråga också om veden går att elda redan nu och hur länge den blivit torkad innan.

Vilken typ av ved?

Om du vill ha mest brinntid/effekt för dina pengar så är det viktigt att välja rätt typ av ved. Mjuka träslag som till exempel tall och gran kommer brinna ut fortare och de avger även mycket gnistor. Hårda träslag med hög densitet som till exempel björk, bok och ek brinner betydligt längre och har en långvarig ihållande glöd. Några av de finaste träslagen att elda med är rönn, bok, ask, lönn och björk. Om veden har angripits av röta får veden ett minskat värmevärde, även om träslaget är fint. 

Att hugga ved

Innan du sätter igång med att hugga ved är det viktigt att du förbereder platsen noga. Se till att du har en stor öppen yta att arbeta på där du kan gå runt fritt utan att riskera att snubbla på saker omkring dig. Hemma hos oss så har vi en avsedd plats på gården för vedhuggning. Att ta tiden till att införskaffa en rejäl vedkubbe är värt mödan. Den ska helst vara rejäl, bred och stå på en plan, stadig yta. Hårda träslag håller längre än mjuka på grund av högre densitet.

Försök att hitta en vedkubbe som åtminstone är upp till dina knän eller till mitten av låren.

Att välja yxa

Så det första som vi rekommenderar att kika efter är skaft gjorda i hickory trä. Amerikansk hickory har använts under en lång tid i yx-världen. Om skaftet är gjort i hickory är chanserna stora att yxan kommer hålla länge på grund av sin höga kvalitét. Några märken som använder sig av högkvalitativ hickory är Gränsfors, Wetterlings och Council tool. Om du inte kan hitta en yxa med detta träslag, kan du hålla utkik efter en annan detalj, nämligen åt vilket håll fibrerna växer. Detta kan du se om du kikar i änden av yxskaftet. Du vill att fibrerna växer längst med skaftet och inte korsar rakt över.

Plastskaft, eller skaft av kompositmaterial funkar okej. Men vi väljer inte detta personligen bland annat på grund av hållbarhetstänket. Yxor av detta material fungerar bra i lite kallare klimat eftersom materialet inte påverkas av de extrema temperaturerna.

Yxans Huvud

Det här är en hel vetenskap i sig och det finns otroligt många olika typer av yxhuvuden. Men det du kan börja med att kika på är att se till så att huvudet sitter på skaftet rakt. Huvudet ska varken luta uppåt eller nedåt. Titta sedan på toppen av yxan, där kilen sitter. Den sitter där för att hålla huvudet på plats. Det ska inte vara några glipor någonstans och yxhuvudet ska inte gå att flytta på överhuvudtaget.

Välja storlek på yxa

Den gyllene regeln för att mäta upp en yxa som passar dig är att hålla yxhuvudet i din hand och låta skaftet följa din arm och in till din armhåla. Att välja yxa är dock väldigt individuellt och somliga gillar mindre yxor och andra föredrar betydligt större eller längre yxor.

För lite mindre krävande arbeten, för vandring eller vid lägret kan man ta med sig en bältyxa med ett nättare huvud (ca 0,5 kg) och omrking 37 cm lång. Denna yxa kan du bära med dig  överallt utan att det blir för tungt eller omständigt och du kan skapa tändved och använda yxan för lite enklare slöjd, skapa grythängare eller tältpinnar.

För medium tungt arbete, för bushcraft eller jakt rekommenderar vi en yxa omkring 50 cm och med ett yxhuvud som väger runt 1 kg. Denna yxa fungerar ypperligt för att hugga ved för lägerelden, ta bort grenar på träd eller skapa lite större pålar för lägret.

För lite tyngre arbete, hugga ner träd eller röja bort småträd på leder så rekommenderar vi en yxa som är omkring 90 cm i längd och ett huvud med en vikt på ca 2kg. Detta är en yxa som hugger snabbt och tungt. Denna typ av yxa är inte att rekommendera för nybörjare, men den klarar av allt ifrån att fälla stora träd till att processa stockar till ved.

Här visar vi även exempel på lämpliga yxor i proportion till rätt storlek av vedbitar.

Välja vedträn

Nu har dina kapade träd i lagom långa bitar i en hög på gården och det är dags att börja klyva. Här kommer ett annat viktigt steg och det är att välja ut de bästa bitarna för att undvika fastna med yxan i knotiga vedträn. Prioritera att hugga bitar som är raka och så knotfria som möjligt och strunta i att hugga de riktigt bråkiga bitarna.

Ha en kil nära till hands

Om nu yxan mot förmodan skulle fastna i vedträt kan du använda dig av en kil. Dessa kilar kan du skapa själv i trä om du vill men det finns även kilar skapade för just detta ändamål som du kan få tag på i närmaste trädgårdshandel eller arborist butik. Genom att sätta kilen i sprickan av vedträt och sedan slå försiktigt på ovansidan med ett annat vedträ lossar du på trycket och du kan få loss yxan på ett säkert sätt.

Vedhuggningstekniker

Placera den ved du tänkt att hugga långt bort från dig på vedkubben. Detta är för att om du missar så slår yxan i huggkubben istället för att fortsätta falla ner mot dig själv.

När du är redo att hugga veden, håll båda händerna med ett fast grepp på den bakre delen av skaftet på din yxa. Tänk på att när yxan hugger så ska yxan vara horisontell, stå därför stadigt lite isär med benen och följ med yxan nedåt med en liten squat.

Tänk på att hålla ett lagom avstånd till veden du ska hugga så att du inte står för nära eller för långt bort. Prova att göra rörelsen utan att hugga för att se hur yxan landar och hur det känns för dig!

Det finns även några andra sätt att hugga ved på när du vill dela dina kluvna bitar i lite mindre bitar. Här visar vi hur.

Genom att placera en lite större kluven vedbit på marken som på bilden ovan kan du använda denna som ett underlag för att sedan hugga på. Välj ut några mindre bitar ved och placera händerna, yxan och vedbiten som på bilden ovan. Knacka till yxan lite försiktigt in i träet och slå sedan hårdare för att klyva veden i två.

Detta knep funkar även för de lite större bitarna. Tänk på att stå stadigt på marken och att sära på benen.

Förvara veden

Det är bra att förvara veden i en välventilerad vedbod. Det bör även vara bra med luft mellan alla vedträn för snabbare torkning. Man måste inte förvara veden i en vedbod dock men den finns på de flesta gårdar och brukar vara förstahandsvalet när det kommer till förvaring av ved.

Om man väljer att förvara veden längst med en vägg vid huset till exempel så bör man välja en södervägg. Vedställningen bör vara gjord så att det finns lite utrymme för luft mellan veden och väggen och man bör lägga till en plåt överst för att skydda veden mot regn.

I allmänhet så är det bra att försöka tänka på att försöka undvika fuktiga miljöer och underlag. Stapla inte veden i en lutning eller sänka där vatten kan samlas. Lastpallar kan vara en bra grund för veden för att få upp det från marken.

Du kan också bygga en så kallad vedstack, där du placerar veden i en runt hög på gården. Läs gärna mer om hur detta går till, det är ett väldigt vackert sätt att förvara veden på.

Så detta var allt från oss för denna gång. Jag hoppas att ni lärt er något nytt och att ni känner er inspirerade! Vi ses igen i nästa blogginlägg här på Meindls blogg!

/ Ida & Joe, I Skog Och Mark

iskogochmark.com

Liknande artiklar

  • En Kåsa Kaffe - Femte årstiden

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig om sina tankar gällande den femte årstiden.

  • En Kåsa Kaffe - Recept utomhusmat

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig av recept på sina favoriträtter att tillaga utomhus.

  • En Kåsa Kaffe - Grillkorven

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om grillkorvens betydelse. Att fjällvandra med barn. En fyndig berättelse om att inte krångla till det.

  • En Kåsa Kaffe - Vintertälta

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Erfarenheter från att vintertälta. Om att tälta året-runt.

  • Evelina Åslund. November –  Life is to be enjoyed!

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund. Om november och vad mörkret gör med oss. Tid för reflektion och tid för vila.

  • En Kåsa Kaffe - Att uppfostra en frilufsare

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om att uppfostra barnen till friluftsmänniskor. Att fjällvandra med barn. En fin berättelse om att vara utomhus med barnen.

  • Evelina Åslund  - En lyckans dag på fjället

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund! Om en lyckad jaktdag på fjället. En spännande berättelse om ripjakt och att träna hundar.

  • En Kåsa Kaffe - Fjällen

    Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att koppla ur och hämta kraft.

  • Med Kebnekaise som mål

    Varför ska ni göra som Byggelit? Och vad har dom gjort? Att ha ett gemensamt mål som ligger utanför arbetsprestationen kan hjälpa till att sammanföra en grupp individer och skapa större gemenskap på en arbetsplats.

  • En Kåsa Kaffe- Jägare & samlare

    Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att ta vara på naturen och varandra.

  • Guide - Att laga mat utomhus

    En av de bästa sakerna med friluftsliv är att få i sig bra mat på ett smidigt sätt i samband med de olika aktiviteterna utomhus. I denna blogg försöker vi fokusera på de enklaste sätten att laga mat på utomhus.

  • Att göra upp en eld

    Ett blogginlägg som ger dig de bästa tipsen på hur man gör upp en eld. Att ge sig ut i skogen för en fika och koka upp lite kaffe över elden är en riktig friluftsklassiker! Men hur gör man egentligen upp en eld?

  • Vandringstips

    I den här bloggen kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips kring vandring. Sverige har några av världens finaste nationalparker, naturreservat och vandringsleder och lusten för att ge sig ut är stor! Men hur kommer man igång?

  • Meindls kategorisering

    Meindls kategorisering från A–D ger en visning om skons användningsområde. Se vilka skor & kängor som passar bäst för varje aktivitet och terräng.

  • Storleksguide

    Storleksguide för kängor och skor. Hitta enkelt din storlek för vandringskängor och skor.

  • Prova ut – gå in

    Vi tipsar om vad du ska tänka på när du provar ut & senare går in dina Meindl-kängor. Rätt passform & modell är viktigt för upplevelsen av ditt äventyr.

  • Skovård

    Guide till rätt skovård. Lär dig hur du skall vårda dina skor & kängor från Meindl. Tips om kängvård, användning och förvaring, för längre hållbarhet.

  • Vinterbona kängorna

    Vinterbona kängorna/stövlarna för användning under vintern. I vår guide finns både tillbehör & tips på hur du håller fötterna varma & slipper halka.

  • Meindl Strumpguide

    Rätt strumpor är viktig för komforten i ett par skor, gör stor skillnad för skoklimatet & minskar skavsår. Meindls strumpguide guidar dig i strumpdjungeln.