Varma tillbehör för kalla dagar

Låt inte lite kyla och halka hindra dig från att fortsätta använda dina Meindl-kängor eller Nokian-stövlar under vinterhalvåret. Vi har både tillbehören samt tips på hur du ska göra för att vinterbona dina favoritkängor/-stövlar.


KYLA

När man börjar frysa så sker det först i extremiteterna, dvs tår och fingrar, och fryser man om dem sprider det sig fort till hela kroppen. Därför är det viktigt att bibehålla värmen i fötterna. Nedan listar vi några tips på hur du gör det på bästa sätt.  

1. Byt ut innesulan mot en ullsula.
Ullsulor håller dina fötter varma under de kallare dagarna på året. De hjälper fötterna att hålla en jämn, behaglig temperatur. Ullen är både fuktabsorberande och neutraliserar dålig lukt.

Vi rekommenderar Powerstep Journey Wool – en mellanstabil och stötdämpande ullsula som förbättrar värmen och lyfter komforten till en ny nivå i alla skor och stövlar, samt på alla underlag. Ovansidan är klädd med ull som både isolerar mot kyla och värme och ger bra fukttransport.
Nokians vintermodeller har redan ett extra filtlager inuti stövlarna, men vill man hålla sig riktigt varm finns filtinnerskorna Kaira att tillgå.

2. Byt strumpor.
Att bära bomullsstrumpor om vintern är raka vägen till blåfrusna tår då de ger väldigt begränsad värmeisolering. Blir de våta så ligger de över foten som en blöt, kall handduk. När temperaturerna sjunker är det ullstrumpor som gäller. Ull är bäst att bära närmast kroppen i kyla. Särskilt när det gäller fötterna. 

Vi rekommenderar därför att man använder strumpor av ull eller med ullblandning vintertid för att hålla värmen.
MT Jagd Sock och Jagd Sock Lang är varma, tekniska strumpor för aktiviteter utomhus. Strumporna innehåller merinoull för en mjuk, skön känsla och för bästa värmeisolering.

3. Är det riktigt kallt – använd värmesulor.
Ibland kan man måsta ta till elektronik för att få hjälp att hålla värmen i fötterna. Men då vill man helst slippa krångliga sladdar och batteripack som skall sitta utanpå benen eller skorna.

Men den interaktiva värmesulan Digitsole Warm Series kan du styra värmen grad för grad i din smartphone. Den smarta termostaten reglerar sedan automatiskt temperaturen.
Sulan har ett integrerat batteri, ger bra stöd åt foten samtidigt som den är stötdämpande.

Vi rekommenderar att man använder värmesulorna tillsammans med ullstrumpor för maximal värmeeffekt.

4. Undvik snö i skorna
Har man kängor med lågt skaft så kan det vara lätt hänt att få in snö i skaftet om man går i djupsnö. För att undvika detta, t.ex. om du ska skotta snö, jaga i djupsnö eller dylikt så kan man använda damasker. Ett vind- och vattentätt skal som täcker underbenen kommer också skapa ett luftskikt som värms upp under de allra kallaste dagarna, och hindrar samtidigt snö från att komma in i kängorna.

Vi rekommenderar Snowline Gaiters – damasker som skyddar nedre delen av byxorna samt en del av skon mot snö, fukt, gyttja och snårig terräng som skosnören och hyskor kan fastna i. Ett perfekt komplement vid längre turer i djup snö eller under fjällvandringen på hösten. 


HALKA

Upplever du att dina kängor är hala på snö kan det bero på att de har en hård sula (kategori B/C eller högre – se Meindls kategorisering). Det man kan göra för att underlätta något är att rugga upp ytan på sulan med lite sandpapper, alternativt gå mycket på grus. 
Med snö och is kan det bli riktigt halt på vägarna och risken att halka omkull är stor. För att vara på den säkra sidan i dina Meindl-kängor bör du överväga att använda ett par broddar.

Använd broddar eller dubbar
När man behöver riktigt bra grepp är broddar det bästa valet. Det går också att använda dubbar på sina Nokian-stövlar då nästan alla Nokian-modeller kan förses med sådana.

När det gäller broddar rekommenderar vi Snowline Chainsen Trail (smidiga och lätta broddar, perfekt för t.ex. hundpromenader, när du skottar uppfarten eller löpturer under vintermånaderna) samt Snowline Chainsen PRO (broddar med längre spikar som passar till vandring, utomhusarbete eller vinterlek på is och snö eller på halkigt/lerigt underlag under resten av året). Spikarna i härdat stål ger säkert grepp på isiga och hala underlag samt packad snö. Designen med gummi gör att de är enkla att använda och passar på olika typer av skor, både stövlar och vinterkängor.  

Till Nokian-stövlar rekommenderar vi Nokians dubbsats som gör att de får riktigt bra fäste på is vid t.ex. vinterfiske eller jakt och vandring.

BRA MODELLER FÖR KALLARE KLIMAT

Förutom vintermodeller kan man generellt säga att kängmodeller upp till kategori B (se Meindls kategorisering), där sulan är något mjukare, funkar bra att använda under vinterhalvåret. Välj gärna modeller där det finns plats för minst två par strumpor och extra luft då luften isolerar och värmer. 

Renodlade vintermodeller som vi kan rekommendera är nyheten Narvik GTX® – en högskaftad, vinterfodrad känga i nubuckläder med Thinsulate-foder och filtinnersulor för skön komfort i kallt klimat, samt Sölden/Sölden Lady – en varm, hög vintermodell med urtagbar, varm innersko i syntetpäls. Passar utmärkt för det Skandinaviska vinterklimatet.
Vill man ha en snygg, hög damstövel i stället för känga kan vi rekommendera varmfodrade nyheterna Arosa Lady och Fiss Lady GTX®. Och för den som är ute efter en elegant och modern stadssko så finns åretruntkängan Vancouver GTX® med utbytbara innersulor av äkta lammskinn.

På stövelfronten rekommenderar vi klassikern Tuura – en rejäl, varmfodrad och populär åretruntstövel med fast filtfoder i ull, samt snygga nyheten Pallas – en smidig, lågskaftad och varmfodrad stövel med fast filtfoder i ull som är lätt att kliva i och ur, och som passar såväl på stan som på skogsvägarna.