Guide till kängvård

För ännu längre hållbarhet

Nyckeln till skor som håller i många år är underhåll och förebyggande skovård. Ta hand om dina skor och kängor så kan du använda dem i många år med bibehållen funktion. Se skötseln av dina Meindl-skor som en investering för både din hälsa, din plånbok och vår miljö!

Enkla skovårdstips

Tips på hur du på bästa sätt sköter dina Meindl-kängor får du i denna kängvårdsfilm från Meindl Sverige, samt i häftet >> Meindl Kängvård.

Generella kängvårdstips

 Vårda dina skor och kängor före första användning. Alla Meindls skor och kängor är förvisso impregnerade på fabriken, men vårdprodukter är flyktiga. Så impregnera eller vaxa dina skor före första användning.
Observera att skovax gör lädret mörkare i färgen samt glansigt! Vill du behålla mocka-finishen och/eller färgen på dina Meindl-skor ska du inte vaxa dem, endast använda impregneringsspray. Men ha då i åtanke att skor som är gjorda av läder behöver "näring" (=skovax) regelbundet för att hålla länge och behålla sin form. 

 Det är ännu viktigare att behandla skorna noggrant efter att ha använt dem. Vi rekommenderar att du använder Meindl Sportwax ca en gång i månaden och impregnerar med Meindl Wet Proof två gånger per år. Använder du kängorna väldigt frekvent kan du behöva vaxa oftare. Skinnet är ett levande material, vilket är anledningen till att du måste ge det näring för hållbarheten.
Meindl Sportwax är speciellt utprovat för Meindls kängor och gör att de behåller sin form. Det innehåller inga lösningsmedel som kan påverka limmet i skyddskanter och sulor.

 Smörj regelbundet in skons metalldelar (ringar, hakar och hyskor) med Meindl Sportwax som skydd mot oxidation.

 

 Använd aldrig fett eller olja när du vårdar dina Meindl! Det dras in i lädrets porer, mjukar upp det och gör att kängan tappar sin form. Dessutom täpper det till porerna vilket försämrar kängans ventilation.
Om en sko/känga med formpressad sula eller gummering behandlas med läderfett eller -olja undermineras de klistrade skarvarna av fettet/oljan vilket gör att sulan och/eller gummeringen lossnar.
Enligt Meindl godkänns inte reklamationer för kängor som behandlats med fel skovård (t.ex. om en skyddskant lossnar).

 Låt genomvåta skor torka långsamt, i skuggan och i frisk luft (inte vid brasa, spis, element eller i direkt solljus; vått skinn blir lätt bränt och blir då hårt och spricker).

 

 Förvara aldrig skor i fuktiga utrymmen. De kan mögla.

 I alla skor och framför allt vid frekvent användning bildas bakterier. Byt därför innersula ofta. Meindl-sulor och extra snören finns här på meindl.se eller hos din Meindl-återförsäljare.

 Syra, gödselmedel, gödningsmedel m.m. är gift för skinnet och sulans dämpningskilar. Skor som används i sådana miljöer måste tvättas och skötas väl för att hålla.

 Observera att skor och kängor med ett funktionsmembran (såsom GORE-TEX®) behöver behandlas på samma sätt som de utan. För att membranet skall fungera krävs det att insidan av yttermaterialet hålls torrt och rent. Ett lager vax eller en impregneringsspray förhindrar att vatten tränger in genom lädret till mellanrummet mellan inner- och yttersko. Observera att skor med GORE-TEX® är vattentäta endast så långt upp som GORE-TEX® membranet når.

>> Läs mer om vår produktservice och garantier