Fritt fall

Meindl Stratos i fritt fall

Miljoner åskådare såg Felix Baumgartner hoppa från rymden den 14 oktober 2012. Han åkte upp i en kapsel med en heliumballong, hoppade från 39045 m höjd och slog därmed tre världsrekord; högsta höjd vid bemannad ballongfärd, den första människan som fallit fritt igenom ljudvallen och högsta fallskärmshopp.

Extrem utmaning

Det var en stor dag för Felix, och en väldigt speciell dag för skotillverkaren Meindl.

”När Felix kontaktade mig 2007 och berättade om sina högtflygande planer blev jag väldigt exalterad”, förklarar Lukas Meindl, ägare och chef över produktion och utveckling, ”Speciellt den tekniska delen av skon var en stor utmaning för vårt team.”

Kravet på skorna var att skydda mot extrem kyla, stundvis – 60°C vid uppfärden, men den största utmaningen var att specialanpassa skorna efter Felix fötter och de varierande tryckförhållandena.

Medan Felix var i rymdkapseln var det inga problem med trycket, men så snart han lämnade kapseln ändrades trycket i hela rymddräkten. Skorna måste anpassas volymmässigt efter tryckskillnaden för att eliminera obekväma tryckpunkter.

Meindl först

”Även om skorna inte syntes under rymddräkten var Felix, förutom funktionen, väldigt noga med hur de skulle se ut”, berättar Lukas Meindl. ”Många timmars planering och produktutveckling har satsats i modellen Meindl Stratos som Felix använde vid de tre världsrekorden.”

Noggrann planering, förberedelser och ett utmärkt samarbete i hela teamet möjliggjorde den oförglömliga händelsen.

Meindl Stratos kan därmed stoltsera med att vara den första skon som nått supersonisk fart, 1342 km/h.

Under ISPO-mässa i München mottog Felix Baumgartner ISPO Award 2013 och i samband med prisceremonin återlämnade han sina handsignerade Meindl Stratos till Lukas Meindl.

 

Upplev hoppet igen